Juscsenko kitiltaná a politikusokat a gőzfürdőből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A hetenkénti gőzfürdőzés évszázados orosz és szláv hagyomány. Az új ukrán kormány szerint ez a szertartásos program a korrupció melegágya.

A korrupció kisöprése Ukrajnából Viktor Juscsenko első számú prioritása. Az ukrán elnök úgy véli, elődje, Leonyid Kucsma hivatali ideje alatt vált mindennapi gyakorlattá a kormányzati korrupció. Juscsenko most informálisan "megtiltotta" a politikusoknak és vezető kormányzati tisztviselőknek, hogy fürdőkbe járjanak.

Az elnök szóvivője egy angol lapnak úgy nyilatkozott, hogy miközben természetesen nem tudják fizikailag meggátolni a fürdőlátogatást, Juscsenko elvárja az apparátus tagjaitól, hogy tartsák távol magukat ezektől a helyektől, mert „semmi szükség arra, hogy a sörszagú gőzben mindenféle kétes alakokkal keveredjenek”.

Oroszországban - ahonnan a gőzfürdő-kultúra ered - gyakran a közös fürdőlátogatások töltik be az üzleti vacsora vagy éppen igazgatósági ülés szerepét.

Ukrajna a Transparency International legutóbbi felmérése szerint 146 vizsgált országból a tizennyolcadik legkorruptabb, Szudán és Kamerun között helyezkedik el. Viktor Juscsenko az Independent szerint heroikus küzdelemre vállalkozik, amikor ezt a helyzetet akarja felszámolni.

Mindazonáltal az új kormány máris hozzálátott a legnagyobb ukrán acélmű visszaállamosításához azon az alapon, hogy annak privatizációja a „legarcátlanabb rablás” volt. További 3 ezer magánosítás felülvizsgálatát tervezik.