Utórengések és szökőár Indonéziában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű utórengés volt abban a térségben, amelyet korábban 8,7-es erejű földrengés sújtott.

A mostani földmozgás epicentruma az indonéz iai Banda Aceh tartománytól 620 kilométerre délkeletre volt. A hongkongi szeizmológiai intézetben regisztrálták az erős utórengést.

A hétfői nagy erejű földrengés az indonéziai Nias szigetet sújtotta leginkább. A félmillió lakosú sziget Szumátrától mintegy 125 kilométerre nyugatra található. Hivatalos, megerősített adatok szerint legalább 300-an haltak meg ott a természeti katasztrófa következtében. Korábban Jusuf Kalla az el-Shinta, az ország alelnöke azt mondta egy rádiónyilatkozatában, hogy a hétfői erőteljes földrengés halálos áldozatainak száma 1000 és 2000 között lehet Nias szigetén, de hozzátette, hogy ez csupán becslés, amely az épületekben keletkezett károkon alapul.

Az Indonéziához tartozó, Szumátra szigetétől nem messze fekvő Simeuleu szigetén még szökőár is volt - közölte az indonéz hadsereg térségbeli erőinek egy magas rangú parancsnoka. A három méter magas hullámfal tetemes károkat okozott, halálos áldozatokról vagy sérültekről azonban nem érkezett jelentés. Korábbi jelentések arról számoltak be, hogy a földrengést nem követte cunami.