Húsz év kényszermunkára itélték a Jukosz biztonsági főnökét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szigorított kényszermunkatáborban letöltendő húsz évi szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság szerdán Alekszej Picsugint, a Jukosz orosz olajcég volt biztonsági főnökét.

Alekszej Picsugint az esküdtszék már a múlt héten bűnösnek találta abban, hogy 2002-ben megszervezte egy tambovi házaspár megölését, valamint életére tört Olga Kosztyinának, aki Mihail Hodorkovszkij akkori Jukosz-vezér tanácsadója volt.

Kamil Kasajev ügyész elégedetten nyugtázta a súlyos ítéletet, még ha a múlt hét végén életfogytiglani börtönt is kért Picsuginra. A védők már az esküdtszéki verdikt után jelezték, hogy fellebbeznek. Ezt az ítélethirdetés után megerősítette maga Picsugin is, aki végig ártatlannak vallotta magát.

Hodorkovszkijra és üzlettársára, Platon Lebegyevre kedden tíz-tíz évi börtön kiszabását kérte az államügyész egy moszkvai kerületi bíróságon adózás alóli kibújás és nagystílű csalás miatt. Picsugin szigorú büntetése alapján Hodorkovszkij és Lebegyev is a maximálishoz közeli büntetésre számíthat. Az ítélet heteken belül megszülethet.

Az ügyészség szerint a Picsuginnak felrótt bűncselekményekben része volt az Izraelbe menekült Leonyid Nyevzlinnek is, aki a Jukoszt ellenőrző Menatep csoport főrészvényesévé vált, miután Hodorkovszkij januárban ráruházta meghatározó részesedését.

Picsugin 2003. júniusi letartóztatásával indult a Jukosz és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalati vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet sokak szerint a Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére.

A Jukosz főegységét lényegében államosították egy vitatott kényszerárverés nyomán, amely az olajcégre kirótt mértéktelen adóhátralék egy részének behajtását szolgálta.