Bikahiány miatt elmarad a pamplonai futatás?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Ami az állatvédőknek hosszú ideje nem sikerül, az egy szúnyog által terjesztett vírusnak talán igen. A spanyol bikákat különös betegség, a kék nyelv kór fenyegeti, veszélyeztetve a tradicionális spanyol hagyományokat megtestesítő a bikaviadalok és a pamplonai bikafuttatás programját.

Spanyol sajtóinformációk szerint ma már a bikatenyésztők 65 százalékának állományát érinti az egyébként ritka betegség, s az úgynevezett kék nyelv kór miatt az állatok nem szállíthatók el a fertőzött területekről.

A kék nyelv kórt szúnyog hordozta vírus okozza, s a betegség - amely az emberre nem terjed át - meg is ölheti a kérődzőket. Tünetek nincsenek, csak laboratóriumi vizsgálatok mutatják ki a lappangó kórt. Oltással megakadályozható a betegség kialakulása.

A tiltott zónából az állatokat csak a vágóhidakra vihetik ki, ami különösen érzékenyen érinti a híres pamplonai bikafuttatás rendezőit: az idegenforgalmi látványosság állat-főszereplőinek nagy része ugyanis hagyományosan a karanténnak nyilvánított területről származik. Elképzelhető, hogy az idén júliusi bikafuttatás elmarad, és számolni kell a bikaviadalok számának csökkenésével is.

A bikaviadalok "iparágában" dolgozók természetesen túlságosan szigorúnak tartják az intézkedéseket, s felhívják a figyelmet a tilalom gazdasági, kulturális és szociális következményeire. A krízis több ezer munkahelyet veszélyeztet, s nem csak közvetlenül a bika-show-ágazatban, hiszen hatása az egész vendéglátóiparban megmutatkozik majd.

A bikatenyésztők képviselője szerint az állatok biztonságosan szállíthatók a tiltott zónából és vissza, anélkül, hogy az esetlegesen fertőzött egyedek átadnák a betegséget. A spanyol kormány és a szakmai szervezetek képviselői folyamatosan tárgyalnak a kék nyelv kór okozta krízisről.