Erős utórengések a nyugat-indonéziai Nias szigetén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erős utórengések rázták meg csütörtökön a nyugat-indonéziai Nias szigetét, ahol a mentők folytatják a hét elejei földrengés során összeomlott házak alatt rekedt túlélők és halálos áldozatok kiemelését.

A hétfő éjjeli földrengésnek több mint 620 halálos áldozata volt - jelentette be csütörtök reggel az ENSZ. Legkevesebb három földrengést észleltek csütörtökön Szumátrától nyugatra, a hongkongi megfigyelő állomás szerint az egyik a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű volt.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a tervek szerint csütörtök délelőtt a szigetre látogat - közölte az elnöki hivatal szóvivője, Binahati Baeha, Nias legnagyobb városának, Gunungsitolinak a polgármestere közölte: "érkezik a segítség, történt némi előrehaladás". Hozzátette, hogy a szigeten állomásozó több száz indonéz katona is részt vesz a mentésben.

Francia tűzoltók a hajnali órákban mentettek ki egy nőt a romok alól negyvennyolc órával a hétfő éjjeli, a Richter-skála szerinti 8,7-es erősségű földrengés után.

Ausztrál orvos csoport is érkezett a szigetre. Három szingapúri helikopterrel szállították a sebesülteket Szumátrára. Szerdán megérkeztek az első segélyszállítmányok, miután az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek a decemberi földrengés és szökőár sújtotta Szumátra szigeti Aceh tartományból erőik egy részét átirányították Nias szigetére.