Egyre több idegengyűlölő cselekmény Ausztriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Drámaian nőtt a rasszista indíttatású cselekmények száma Ausztriában egy emberjogi szervezet szerint. A ZARA évente dokumentációs jelentést tesz közzé a faj- és idegengyűlölet megnyilvánulásairól.

A ZARA (Zivilcourage und Anti-Rassismus-Arbeit) elnevezésű szervezet csütörtökön Bécsben tette közzé a 2004-es esztendőről készített jelentését, amelyben több mint 900 rasszista indíttatású esetről számoltak be. A ZARA 2003-ban 650, 2002-ben pedig 330 ilyen esetet jegyzett föl. A ZARA jelentésének az összeállításához mintegy tucatnyi olyan társadalmi szervezet is hozzájárul, amelyek az idegengyűlölet ellen lépnek fel az alpesi országban.
   
A szervezet vezetői csütörtöki bécsi sajtótájékoztatójukon kiemelték, hogy a jelentésben foglaltak feltehetően csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert - különösen a tartományokban - kevéssé kiépített a rasszista indíttatású cselekmények dokumentálására létrehozott hálózat. A rasszista cselekmények dokumentált számának a növekedése viszont nem jelenti az ausztriai rasszizmus mértékének a rendkívüli megnövekedését - fejtették ki.
   
A ZARA célja, hogy láthatóvá tegye a rasszizmust, mindenekelőtt a hétköznapi rasszizmust, amelynek jelei felfedezhetők akár a munkahelyeken, akár a lakásbérlésnél is - emelték ki a szervezet képviselői. A sajtótájékoztató résztvevői olyan eseteket ismertettek, amikor színes bőrűeket sértegettek Ausztriában, hátrányosan megkülönböztették őket a munkavállaláskor, illetve
megtagadták tőlük a lakásbérlést.