Letartóztatták a pápahű kínai püspököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Két idős római katolikus papot, köztük egy püspököt tartóztattak le Kínában, ahol nem ismerik el a pápát a helyi katolikusok fejeként.

A 80-as évei elején járó Jao Liang püspököt csütörtökön, Vang Csin-ling (Wang Jinling) atyát pedig pénteken, egy nappal II. János Pál pápa halála előtt tartóztatták le Hopej tartományban, a vád ismeretlen – olvasható a Kung Bíboros Alapítvány közleményében.

Az alapítvány közlése szerint Jao püspökre letartóztatása előtt növekvő nyomást gyakoroltak, hogy távolodjon el a pápától és csatlakozzon a hivatalos katolikus egyházhoz.

A kommunista ország az 1950-es években szakította meg kapcsolatait a Szentszékkel, azóta az államilag ellenőrzött, Kínai Hazafias Katolikus Egyesülés nevű szervezetbe kényszeríti a katolikus hívőket. Becslések szerint a kínai katolikusok száma 10-15 millió, ebből 4-5 millióan tagjai a hivatalos egyháznak, a többiek az illegalitásban tevékenykedő Vatikán-hű egyházhoz tartoznak.

Kína vasárnap a pápa halála kapcsán kifejezte készségét a Vatikánhoz fűződő kapcsolatai javítására, bizonyos feltételek mellett.