Fidel Castro 46 év után misére ment

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az elhunyt II. János Pál pápa iránti megkülönböztetett tiszteletadás jeleként Fidel Castro kubai államfő évtizedek óta első ízben vett részt istentiszteleten.

Castro a Jaime Ortega Alamino kubai bíboros által bemutatott szentmisén vett részt. A jelenlévők szerint Castro legutóbb 46 évvel ezelőtt, 1959-ben, a kubai forradalom évében, fivérének esküvőjén jelent meg templomban. Mielőtt a templomba ment volna, a havannai apostoli nunciatúrán a 78 éves Castro a részvétnyilvánítások könyvébe ezt írta: "Nyugodj békében, a népek közötti barátság fáradhatatlan harcosa, a háború ellensége és a szegények barátja. Távozásod fájdalmat okoz nekünk, és őszintén kívánjuk, hogy példamutatásod követőre találjon."

A szentmisén megjelentek közt számos kormánytisztviselő, és diplomata volt, köztük James Carson, az Egyesült Államok havannai képviselője is. A templom előtt mintegy kétezren kivetítőn követték a szertartást. II. János Pál pápa 1998-ban ellátogatott Kubába, ahol "igazságtalannak és etikailag elfogadhatatlannak" nevezte a szigetország elleni amerikai gazdasági embargót, de bírálta a kubai rendszert is.