Egyre több a kínai turista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu

Egy év alatt másfélszeresére emelkedett a kiutazó kínai turisták száma: tavaly 19 milliónyian utaztak külföldre. Különösen figyelemre méltó a növekedés, ha a számot a 2000. évi 5,1 milliós kiutazással hasonlítjuk össze.

A Magyar Turizmus Rt.-től kapott információ szerint a kínai utazók háromnegyede szabadidős turista, a fennmaradó negyedrész üzleti úton vesz részt. A leggyakoribb úticél természetesen Ázsia, a kiutazók 82 százaléka a "közelben marad"; az utazások 14 százaléka irányult tavaly Európába.

A kínaiak utazási szokásaira jellemző, hogy a külföldi utak 57 százaléka valósul meg utazásszervezők, közvetítők segítségével. Az internetet a kínai kiutazóknak egyelőre csak 13 százaléka használja, ezen belül az online foglalók aránya 3 százalékot tett ki a legutóbbi összegzéskor, míg 10 százalék információt keresett a világhálón.

Az egy útra eső költés 2003-ban 1900 euró körül alakult, ami jelentősen meghaladja az amerikai (1400 euró körüli) és az európai kiutazók (900 euró körüli) hasonló mérőszámát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországra 2004. január és december között 25 255 kínai látogató érkezett, ami 95 százalékos növekedést jelent a 2003. évhez viszonyítva.