Magyarország a külföldiek szemével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Mi a véleményük Magyarországról és a magyarokról az ideutazó külföldieknek? A hvg.hu a legismertebb angol és francia nyelvű utazási fórumok bejegyzéseit böngészve kereste e kérdésre a választ.

„Amerikaiként utazom Magyarországra szeptemberben. Vajon inkább azt mondjam a népeknek, hogy kanadai állampolgár vagyok? Egyáltalán nem szeretek füllenteni, de meg kell érteni, hogy sok országban mostanság nem nézik jó szemmel azokat, akik az Államokból jönnek (…) találnom kell valakit, aki elmondja, hogyan mondják magyarul azt: 'Én nem Bushra szavaztam'" – az aggodalmaskodó bejegyzés a világ egyik legismertebb útikönyvkiadója, a Lonely Planet internetes oldalának fórumán olvasható. Az amerikai érdeklődőt a fórumozók végül megnyugtatták: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese, semmi baja nem származik abból, ha az igazat mondja. Sőt – és ezt már mi tesszük hozzá – ha tudná, hogy a francia Routard utazási fórumán néhány francia éppen az Egyesült Államok iránt érzett erőteljes rokonszenvüket és a franciák iránt érzett ellenszenvüket hánytorgatja fel a magyaroknak, talán eloszlana minden kételye.

Gyenge marketing

Budapesten nincsenek olyan belső látogatóközpontok, amelyek egyszerre nyújtanak információt és szolgáltatásokat – állapította meg tanulmányában a Horwath Consulting Kft. A Városháza megrendelésére készült szakmai értékelés szerint hiányoznak a jó minőségű ajándéktárgyak, több fürdő nem éri el az Európában megszokott szolgáltatási színvonalat, kevés az olyan nagy rendezvény, amely közvetlenül befolyásolja a külföldiek utazási döntését, és általában minden mögött, ami van, gyenge a marketing. A tanulmány szerint az utak állapota elrettenti a külföldieket, a repülőteret nehéz megközelíteni, kiszámíthatatlan a taxiszolgáltatás, túl sok a leromlott, szürke ház és egyre kevesebb a zöld terület.

De nem elsősorban a magyarok politikai beállítottsága az, ami igazán érdekli az idelátogatót. A legtöbben az iránt érdeklődnek a már Magyarországot megjárt fórumtársaiktól, hogy mit érdemes megnézni Budapesten, mely vidéki település kihagyhatatlan, mi mennyibe kerül és mennyire biztonságos hely Magyarország? A legtöbben Budapesten kívül Egert, Hévizet és a Hortobágyot ajánlják, mint kihagyhatatlan helyeket, de a vidéki városok közül Pécs és Szeged is nyerő. Sok fórumozó véli úgy, hogy ha valaki a "valódi" Magyarországra kíváncsi, akkor vidékre kell utaznia, Budapesten elég csak 1-2 napot eltöltenie. Viszonylag sok hozzászóló jegyzi meg, hogy a magyarok közül kevesen beszélnek angolul. A francia fórumokon ezzel szemben arról panaszkodnak, hogy a legtöbb magyar csak németül vagy angolul tud, franciául nem.

Mind az angol, mind pedig a francia fórumokon meglepően sok magyar hozzászóló van. Többségük érzékenyen reagál a szülőföldjét érő negatív kritikákra, mint például az alábbi, meglehetősen általánosító bejegyzésre, amely a francia Routard fórumán jelent meg:

"Most jöttem vissza Budapestről, az élet drágább, mint azt képzeltem, a magyarok Amerika-pártiak és nem szeretik a franciákat, még mindig neheztelnek az első világháború miatt!!! Soha nem teszem be a lábam többé Magyarországra. Leparkolom az autómat és egy discmanért betörik az ablakát, majd amikor hazafelé megyek Franciaországba, az autópályán leállítanak a zsaruk, mert nem gyújtottam fel a kocsim fényszóróit és azt akarták, hogy adjak pénzt nekik!!! Tizenöt éve, hogy kijöttek a kommunizmusból, de még csak most jöttek le a fáról: 'pénzmajmok'."

E szerencsétlenül járt utazóval ellentétben a legtöbb fórumozó azt állítja: Magyarország semmivel sem veszélyesebb, mint bármelyik más európai ország. "Biztonság van, főleg a zsúfolt övezetekben, a (turistát érő) erőszakos bűncselekmények pedig kifejezetten valószínűtlenek. Zsebmetszések azért előfordulnak, tehát erre érdemes odafigyelni” – meséli a Lonely Planeten egy – saját bevallása szerint észak-afrikai kinézetű - nő, akit – mint írja – soha nem ért inzultus származása miatt Budapesten. Ugyanakkor azt tanácsolja a női utazóknak, hogy késő este ne időzzenek sokat a Duna-parton egyedül, mert könnyen megeshet, hogy prostituáltnak nézik majd. Bár rögtön hozzáteszi, hogy ez a legtöbb európai nagyvárosban így van.

„Éppen most jöttem vissza Magyarországról és bármikor visszatérnék oda… Nem éreztem magam veszélyben, a ’Rendorsek’ mindenhol járőröz (legalábbis a turisztikai helyeken, nem tudom, hogy ugyanez igaz-e a külvárosra vagy olyan városokra, mint Mikskolk vagy Dunaújváros), az igaz, hogy a magyarok egy kicsit őrültek a volánnál, de ez nem rosszabb, mint máshol” – állítja egy francia turista a Routard fórumán.

Vannak-e bankautomaták és repülőik? (Oldaltörés)

Szép számmal vannak olyan fórumozók, akik nem tudják, vannak-e bankautomaták Magyarországon. Sőt, a Lonely Planet fórumán valaki a Malév iránt érdeklődik, nem titkoltan azon aggódva, hogy a magyar légitársaság színvonala eléri-e az ismert nyugati légitársaságok szolgáltatásainak színvonalát. A fórumtársak kissé felháborodva közlik vele, hogy már a kérdés felvetése rossz és a magyar cég teljesen rendben van – sőt néhány hozzászóló szerint jobb, mint brit konkurenciája.

© Marton Szilvia
Ugyancsak a Lonely Planet fórumán van egy Krakkót és Budapestet „szembeállító” topic. A téma kissé bizonytalan hozzászólója azt szeretné eldönteni, hogy Krakkóba vagy Budapestre utazzon, s ebben kéri a fórumozók véleményét.

"Budapest nagyobb város, és átlagos Európában, bőven vannak ettől látványosabb városok Európában. Krakkó kisebb, de sármosabb és ide koncentrálódik a legtöbb pub és bár a világon (800 az óvárosban)” – hangzik a Krakkó-párti érv. A hozzászóló szerint a lengyel város atmoszférája, éjszakai élete, látnivalói ütik Budapestét, nem beszélve arról a „150 ezer diákról, akik fiatalossá teszik a várost”.

Néhány bejegyzéssel odébb aztán jön egy Budapest-párti hozzászólás: „Budapest egy hatalmas metropolisz, Krakkó vidékies. … Sokkal több látnivaló, jó konyha, izgalmasabb éjszakai élet van Budapesten, de sokkal drágább is. Krakkónak van egy tere, egy vára és egy sóbányája (ami nagyon szép) – de ez minden” – írja a magyar fővárost preferáló fórumozó. A francia fórumokon elhangzó negatív észrevételek között találjuk például, hogy Budapest nem olyan szép, nincs igazán pörgés, az emberek nem mosolyognak és nehéz kapcsolatba kerülni a helyiekkel. Pozitívumként a gyönyörű magyar lányok és a párizsi árakhoz képest 50 százalékkal olcsóbb ital-és ételárakat emlegetik.

Az évente megrendezett Sziget Fesztivál is sok hátizsákos turistát vonz és ennek a fórumokban is nyoma van. A legtöbb hozzászóló a fesztivál olcsóságát hangsúlyozza. Ugyanakkor a magyar vonatkozású fórumokat olvasgatva kiderül: a külföldiek már nem tartják nagyon olcsónak Budapestet, s bizony a túlszámlázás sem ritka. Néhány úti beszámolóból kiderül, hogy a turistát lenyúlták a taxisok – ez főleg a budapesti éjszakában gyakori. A Routard fórumán egy palira vett francia például azt állítja, hogy 90 ezer forintot számláztak ki neki és barátainak valamelyik budapesti bárban néhány deci borért.