A Vatikán kész megszakítani kapcsolatait Tajvannal?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Vatikán kész megszakítani kapcsolatait Tajvannal, hogy Kínával tárgyaljon - mondta a hongkongi katolikus egyházmegye feje lapjelentések szerint. Tajvan viszont azt közölte: Tajpej és a Vatikán diplomáciai kapcsolataiban nincs változás.

"A Szentszék gondolkozik rajta, hogy feladja Tajvant. De nem teszi meg tárgyalás nélkül" - mondta Joseph Zen a pápa emlékére tartott gyászmise után újságíróknak a South China Morning Post című újság szerint.

Kína 1951-ben szakította meg kapcsolatait a Vatikánnal, mert az egyházi állam a tajvani kormányt ismerte el Kína törvényes képviselőjének, majd a kínai állam bábáskodásával létrejött a hatalom által szigorúan ellenőrzött Katolikus Hazafias Szövetség, amely nem ismeri el maga fölött a Vatikán fennhatóságát. Peking csak e szervezet keretén belül engedélyezi a kínai katolikus hívők vallásgyakorlását.

Kína a Vatikánnal való jobb viszony érdekében egyrészt azt követeli az egyházi államtól, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, másrészt azt, hogy a mindenkori pápa "ne avatkozzék Kína belügyeibe", amin mindenekelőtt azt érti, hogy ne nevezzen ki püspököket a Peking által betiltott, a Vatikánhoz hű katolikus egyház élére.

"Ahhoz, hogy a Vatikán kapcsolatokat alakítson ki Kínával, először szakítania kell Tajvannal." A Kínáról több mint félévszázada levált sziget és a Vatikán diplomáciai kapcsolataiban nincs változás - szögezte el Michel Lu, a tajvani külügyminisztérium szóvivője.