Szaúd-Arábia lezárta a "Gyurcsány-ügyet"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szaúd-Arábia álláspontja szerint lezártnak tekinthető a Magyarországgal a közelmúltban tapasztalt feszültség időszaka - mondta a magyar külügyi szóvivő.

"Túl vagyunk rajta" - idézte a szaúd-arábiai külügyminisztert Polgár Viktor. Szaúd el-Fejszál herceg kedden Bahreinben folytatott megbeszélést magyar partnerével, Somogyi Ferenccel. Somogyi jelezte tárgyalópartnerének, hogy Budapest szívesen venné, ha Szaúd-Arábia budapesti nagykövete visszatérne állomáshelyére. "A szaúdi fél egyelőre nem közölte, mikor kerülhet erre sor" - mondta ezzel kapcsolatban Polgár Viktor.

Somogyi Ferenc kedden úgy fogalmazott, hogy a találkozón a közelmúltban a két ország között tapasztalt feszültség semmilyen formában nem érződött. A két külügyminiszter az Európai Unió (EU) és a hat országot - Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart, Kuvaitot, Ománt és Szaúd-Arábiát - tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) között évente megtartott tanácskozás keretében folytatott kétoldalú kötetlen megbeszélést egymással.

A magyar külügyminiszter szavai szerint Szaúd el-Fejszál "azt érzékeltette, hogy érdekeltek a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében, érdeklődött a magyarországi üzleti lehetőségek és a felső szintű továbbképzési lehetőségek iránt".

Szaúd-Arábia februárban konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy nem hivatalos rendezvényen azt mondta, a magyar futballválogatott a február 2-i szaúdi-magyar barátságos mérkőzésen "halált megvető bátorsággal" küzdött az "arab terroristák" ellen. A kormányfő utóbb bocsánatot kért szavaiért.