Már nem érdemes sorban állni a pápa ravatalánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Délben a római polgári védelem vezetői közölték: a pápai ravatalhoz a Szent Péter-bazilikában csak az juthat be, aki már elfoglalta helyét a több kilométeres sorban.

A helybelieken sem segít már a polgári védelem útmutatása, amely a mobil telefonokra küldött SMS-esben figyelmeztette a polgárokat, hogy ha be akarnak állni a ravatalhoz vezető sorba, vigyenek magukkal innivalót, ennivaló és éjszakára meleg ruhát.

Az Örök Város valósággal fuldoklik a zarándokok áradatában, a belvárosi közlekedés megbénult, csak még a tömegközlekedés tartja magát úgy-ahogy. Illetve marad a gyaloglás, annak, aki fel van készülve a több kilométeres sétára, s a most már 10-12 órás, esetleg több időt is igénylő sorban állásra. Éjféltől mindenestre már tilos mindefajta személygépkocsi-közlekedés, egészen a pénteki temetési nap estéjéig, 18 óráig.

Az olasz média olyan köcsögként jellemzik a fővárost, amely csordultig megtelt vízzel, s immár ereszt is. Csaknem egymillió ember tülekedik a Szent Péter tér körzetében, abban a reményben, hogy bejuthat a volt pápa ravatalához, s emellett még százezrek érkeznek különvonatokon, autóbuszokon és autóval, vagyis tengernyi, sohasem látott néptömeg zúdult az olasz fővárosra.

A Róma körülötti autópálya-gyűrű is telített a zarándokokkal, akik abban reménykednek, hogy valahogy még bejuthatnak a ravatalhoz, vagy legalábbis a temetési misére, de ebben a buszok többségére kiakasztott lengyel zászló aligha segíthet. A Szent Péter téri temetésre éjjel kettőtől lehet majd sorban állni, szóval igazi megpróbáltatásra számíthatnak az igyekvők, még úgy is, hogy akkor teljes közlekedési tilalom lesz a motorokra és az autókra is Rómában.

A római magyar nagykövetség konzulátusa szerdán azt mondta: a magyar zarándokok eddig különösebb problémával nem fordultak a nagykövetséghez.