Róma megáll a pápatemetés napján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Változatlanul százezrek állnak sorba Rómában, hogy bejussanak a vatikáni Szent Péter-bazilikába, s végső búcsút vegyenek a szombaton elhunyt katolikus egyházfőtől. A várakozási idő változó, sokan 10-12 órát is vártak, de már 3-4 órás várakozásra kell számítani.

Rómába már kedden közel egymillió zarándok érkezett, és szerdán további 600 ezer embert várnak. A vatikáni bazilika technikai okok miatt hajnali fél háromkor bezárt, majd röviddel reggel öt óra után ismét kinyitott. Megindult a hatalmas sor, amely a Risorgimento téren veszi kezdetét és a Vatikán előtti utcákon oda-vissza kanyarogva jut el a Szent Péter térre. 

A várakozási idő változó, sokan 10-12 órát is vártak a tűző napon, illetve a hideg esti időben is, de immár 3-4 órás várakozásra kell számítani. A ravatalnál nem szabad megállni, a rendezők udvariasan, de határozottan terelik, ösztökélik gyorsabb mozgásra a látogatókat, akik biztonsági ellenőrzés nélkül - a fémdetektoros kapukat félreállították - juthatnak be a bazilikába. 

Biztonsági források szerint másodpercenként 5-6 ember, óránként 20 ezer fő vehet végső búcsút Karol Wojtylától, vagyis naponta közel 400 ezer zarándok haladhat el a ravatal előtt. Becslések szerint így szerda reggelig 600 ezer ember vehetett búcsút a volt pápától. 

A ravatal csütörtök estig lesz nyitva a zarándokok előtt. Pénteken minden jel szerint megtelik a Szent Péter tér - a külföldi küldöttségek is itt foglalnak helyet -, ahova a terület befogadóképességének függvényében szabadon bejuthatnak a zarándokok és turisták, de a bazilikába ekkor már csak gyászhoz méltó, sötét öltözékben engedik be a magas rangú vendégeket és újságírókat.

A temetési mise a közeli Circus Maximus hatalmas mezőjéről is követhető lesz az itt felállított hatalmas kivetítőkön.  

Róma légterében a kisebb gépek már szerdán sem repülhetnek, és csütörtök délelőtt 10 órától a nagyobb gépek számára is légtérzárat vezetnek be egészen péntek éjfélig. A város légterét már AWACS-gépek ellenőrzik, és fokozott készültségben vannak a vadászrepülők is, hogy szükség szerint beavatkozzanak.
 
Az olasz fővárosban a pápai temetés napján zárva lesznek az iskolák, s a városvezetés fontolgatja a teljes közlekedési tilalom bevezetését is a személygépkocsikra, hogy a hatalmas tömegek mozgása a Vatikán környékén minél zavartalanabb legyen, másrészt biztonsági okokból is.

A vatikáni múzeum is zárva lesz pénteken, a Szixtus-kápolna pedig már csütörtöktől nem látogatható a konklávé előkészületei miatt. 

A bíborosok szerdán reggel is tanácskozásra ülnek össze, s várhatóan megismerhetik a pápa végrendeletét is, illetve döntés születhet a pápaválasztó konklávé időpontjáról.