Az északír Sinn Féin vezetője politikai küzdelemre biztatja az IRA-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gerry Adams, a Sinn Féin északír katolikus párt elnöke felhívta az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű északír radikális katolikus milíciát, hogy a fegyveres harc helyett ezentúl politikai eszközökkel küzdjön céljáért, az Észak-Írország feletti brit uralom megszüntetéséért.

Az IRA politikai fedőszervének tekintett Sinn Féin vezetője szerdai belfasti sajtóértekezletén hangsúlyozta: korábban ugyan maga is amellett foglalt állást, hogy a milíciának joga van a fegyveres harcra, de ezt azért tette, mert nem látott más alternatívát. Jelenleg azonban van más módja is a küzdelemnek, ezért felhívja az IRA vezetését, hogy ragadja meg a lehetőséget. Adams szerint az előrelépés útját az jelenti, hogy politikai támogatást teremtenek köztársasági és demokratikus céljaikhoz az ír szigeten és elnyerik azokhoz a nemzetközi közösség támogatását is.

A brit és az ír kormány óvatos támogatásáról biztosította Adams szavait, amelyeket egy észak-írországi politikai elemző viszont a májusi nagy-britanniai parlamenti választások kampányának kezdetéhez időzített, cinikus választási fogásnak nevezett.

Az IRA a brit fennhatóság elleni három évtizedes véres küzdelme után 1997 nyarán tűzszünetet hirdetett, de különböző leszámolások, lövöldözések miatt az erőszakos cselekményeket nem sikerült teljesen beszüntetni, ami gátolja az északír önkormányzatiság helyreállítását. Az IRA számlájára írt több közelmúltbeli erőszakos cselekmény – gyilkosságok, valamint egy bankrablás – miatt a Sinn Féin vezetőjére jelenleg erőteljes nyomás nehezedik a katolikus milícia feloszlatása végett.