Temetési előkészületek Rómában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Szent Péter térre és az odavezető sugárútra csak közel 350 ezer ember fér majd el, vagyis a zarándokok alig tíz százaléka lehet a temetési szertartás közelében.

Már a temetésre készülnek a Szent Péter téren, miközben még százezrek állnak sorba a pápai ravatalhoz. A Szent Péter-bazilikához húzódó több kilométeres sorban szerda este 22 óra után néhány perccel már nem lehetet beállni. A sor végén állók csaknem  20 órás várakozással számolhattak ekkor, de ezt vállalták volna a kívül rekedtek is, akik elég határozottan adtak hangot felháborodásuknak a sorállás lezárása miatt.

Róma már szerda reggel megtelt, egyes források szerint hárommillió zarándok volt ekkor már az Örök Városban, amelyre tovább zúdult az emberfolyam. A római körgyűrűn is elég nehéz közlekedni, péntek hajnali kettőtől a személygépkocsik közlekedése is tilos lesz egész Rómában, egészen 18 óráig, amikorra várhatóan eloszlik a gyászszertartásra érkezett többmilliós tömeg.  Számukra 28 hatalmas kivetítőt állítanak fel a parkolókban és a város több központi pontján.
   
A Szent Péter térre és az odavezető sugárútra csak közel 350 ezer ember fér el, vagyis a zarándokok alig tíz százaléka lehet a temetési szertartás közelében. Az olasz állami tévéállomások kivétel nélkül közvetítik a Joseph Ratzinger, a bíborisi kar dékánja által irányított gyászszertartást.
   
A felravatolozott pápától a három nap alatt becslések szerint összesen kétmillió ember vett, illetve vehet búcsút csütörtök estig. A bazilika éjjel kettő után technikai karbantartásra ismét bezárt, de reggel négy óra húsz perckor ismét kinyitotta kapuit. Egyedül szerda délelőtt több mint hatszáz embert kellett elsősegélyben részesíteni, szerencsére inkább csak múló rosszullét miatt.
   
Csütörtök-péntekre a római repterek 350 járatot kényszerültek törölni a külföldi delegációk érkezése miatt. Ciampino repülőtere gyakorlatilag bezárt csütörtök reggel, míg a fiumicinói repülőtér azért fogad gépeket, de itt is 150 járatot töröltek.