Temerin: a vajdasági magyar pártok szerint túlzó az ítélet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az öt magyar tettes megalázta és megverte szerb áldozatát. Súlyos büntetést kaptak érte. A vajdasági magyar pártok szerint túl súlyosat is; a bíróság szerintük nem mér azonos mércével, ha magyarokról van szó.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) pénteken arról tájékoztatta közleményében az MTI-t, hogy nem kíván beavatkozni a igazságszolgáltatás munkájába, de hallatni kívánja a hangját minden olyan bűnüggyel kapcsolatosan, amely felborzolta a kedélyeket, márpedig ilyen volt a tavalyi temerini gyilkossági kísérlet, amelyet öt magyar nemzetiségű fiatal követett el egy újvidéki szerb nemzetiségű férfi sérelmére.
   
A 37 éves áldozatra, az újvidéki Zoran Petrovicsra tavaly június 26-án hajnalban találtak rá Temerin piacterén. Anyaszült meztelen volt, fejére zsákot húztak, levizelték, végbelébe botot szúrtak. Eltört az állkapcsa, az arccsontja, a halántéka, zúzódások voltak a tarkóján. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az újvidéki kerületi bíróság hétfői elsőfokú ítéletében gyilkossági
kísérletnek minősítette a bűncselekményt és súlyos, tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tetteseket. 
   
A VMSZ szerint az eset különös kegyetlensége indokolhatja ugyan az ítélkezés szigorát, de a párt mégis arra figyelmeztet, hogy a bíróságok sajnos csak elvétve járnak el hasonló szigorral más súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben. A párt emlékeztet arra, hogy a kilencvenes évek elején Szabadkán és környékén történt sorozatgyilkosság elkövetői közül alig tíz évvel az ítélet után már senki sincs börtönben.
   
A párt megemlíti, hogy egy szerbiai droggyáros is enyhébb büntetést kapott, a törökkanizsai tömeges magyarverés elkövetői esetében pedig bűnvádi eljárást sem indítottak.  "Mindezek ismeretében követeljük, hogy a bűnüldöző szervek minden esetben a szükséges gyorsasággal és hatékonysággal járjanak el, és a bíróság ne csupán a magyar nemzetiségű bűnözőket büntesse szigorúan" - áll a
VMSZ közleményében.
   
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) drákóinak nevezte, az egész vajdasági magyarságra irányuló nyomásként értékelte az ítéletet.