Berlusconi benyújtotta lemondását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Benyújtotta szerdán lemondását Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, hogy újjáalakíthassa kormányát a koalíciós partnerek követeléseinek megfelelően.

Berlusconi a Quirinale palotában csaknem egy órán át tárgyalt Carlo Azeglio Ciampi államfővel, aki a lemondást követően csütörtökön és pénteken folytat konzultációkat a parlamenti pártok vezetőivel. Előzőleg az olasz kormányfő a szenátust tájékoztatta az új kormány felállítására irányuló szándékáról, de jelezte, hogy a koalíciós partnerek változatlanok maradnak, kabinetje, amelyben várhatóan nem lesznek nagy személyi változások, az eddigi jobboldali szövetségre épül. Az olasz vezető csak "formális válságról" beszélt, s nem használta a kormányválság szót.

Ciampi feltételesen elfogadta a kormányfő lemondását, azzal, hogy egyelőre maradjon hivatalában a sürgős ügyek intézésére. Berlusconi már hétfőn járt az elnöki palotában, de akkor - a várakozásokkal ellentétben - nem nyújtotta be az új kormány felállítását lehetővé tevő lemondását az államfőnek, hanem előbb a parlamentet tájékoztatja szándékairól, mint azt Ciampi is kérte.

Az olasz miniszterelnök kabinetje és programja újraformálásával a koalíciós szakítással fenyegetőző kereszténydemokratáknak (UDC), illetve a hozzájuk csatlakozott Nemzeti Szövetség (AN) ultimátumának tesz eleget. Lépése lezárni hivatott az olasz jobboldali kormánykoalíción belüli éles vitákat, amelyeket az április eleji, a kormánypártok szinte kiütéses vereségét és a balközép pártszövetség előretörését hozó részleges helyhatósági választások lobbantottak fel. Az UDC kivonta három miniszterét a kormányból, továbbá Marco Follini miniszterelnök-helyettes is távozott posztjáról, ugyanakkor az AN öt minisztere lemondását helyezte kilátásba.