Bíróság elé állnak a lengyel szükségállapot 1981-es felelősei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bíróság elé kell állnia az egykori lengyel államtanács még élő öt tagjának, akik 1981. december 13-án aláírásukkal szentesítették a tábornokok nyomására született rendeletet a szükségállapot kihirdetéséről.

A Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészei szerint az egykori kommunista rezsim funkcionáriusai megsértették az érvényben lévő alkotmányt - írta csütörtöki számában a Rzeczpospolita című napilap. "A szükségállapot bevezetésének megerősítésekor, a dekrétumok aláírásával, a funkcionáriusok túllépték a hatáskörüket" - közölte az újsággal Piotr Piatek, aki a vizsgálatot vezette.
   
Amennyiben a bíróság egyetért az IPN ügyészeinek véleményével, a négy egykori funkcionáriusra akár háromévi szabadságvesztés is várhat.
   
A Lengyel Népköztársaság alkotmányának értelmében az államtanács kizárólag két parlamenti ülésszak között volt jogosult dekrétumokat kiadni, illetve a hadiállapot kihirdetéséről dönteni. 1981 decemberében viszont javában ülésezett a szejm, s az lett volna hivatott határozni e fontos kérdésről. Az IPN-nek meggyőződése, hogy az államtanács tagjai megsértették az akkori alkotmányt.