Nem EU-párti XVI. Benedek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Változást hozhat az Európai Unió és a katolikus egyház viszonyában Joseph Ratzinger pápává választása - vélte a European Voice brüsszeli hetilap XVI. Benedek, az euroszkeptikus pápa című cikkében pénteken.

"Az európai integráció nagy bajnoka helyett olyan pápánk lett, aki kétkedik annak értékében" - vélekedik a lap. A brit Economist-csoporthoz kötődő, kizárólag uniós ügyekkel foglalkozó újság szerzője - az EU-tagországok püspöki konferenciáinak közös bizottságánál régebben szóvivőként ténykedő John Coughlan - szerint politikai értelemben az EU érezheti meg legjobban azt a megosztottságot, amelyet Ratzinger megválasztása az egyházon belül és világszerte kiváltott. Állítása szerint XVI. Benedek is osztja azokat az aggodalmakat, hogy az EU a liberalizáció és világiasodás felé halad a keresztény értékek ellenében.
   
Az EU a cikk szerint a pápa megválasztását már az alkotmányról szóló népszavazások előkészületei során érezni fogja. Az EU-ban kételkedő katolikusok máris unióellenes elemeket vittek előkampányukba Írországban, Spanyolországban és Lengyelországban.
   
Ratzingert az átmenet pápájának vélték megválasztásakor - emlékeztet a European Voice -, aki biztosítja az uniót támogató, az euroszkeptikus katolikusok csillapításában segítő II. János Pál örökségének folytatólagosságát. Az EU-integráció régóta tartó egyházi támogatását illetően azonban pápasága tartósabb változást jelezhet - áll a kommentárban.