Japán-kínai csúcstalálkozó Jakartában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő bejelentése szerint szombaton kerül sor Jakartában a tervezett japán-kínai csúcstalálkozóra.

A japán miniszterelnök ezt azután közölte, hogy előzőleg az afrikai-ázsiai csúcson bocsánatot kért Japán második világháborús bűneiért. Koidzumi szerint már a találkozó megszervezésének utolsó részleteinél tartanak, japán és kínai tisztviselők egyezkednek az eszmecsere pontos időpontjának rögzítésében.

A japán kormányfő már a hét elején javasolta, hogy a bandungi értekezlet 50. évfordulójának emlékére tartott kétnapos jakartai tanácskozás során Hu Csin-tao kínai elnökkel személyes találkozón próbálják elsimítani a kínai tüntetéseket kiváltó japán történelemtankönyv ügyét.

A kínai kormány békülési szándékát mutatja, hogy Peking letiltotta azokat a kínai internetes oldalakat, amelyek újabb Japán-ellenes tüntetésekre szólítanak fel. Az elmúlt napokban ugyanis e-mailekben és mobiltelefonokra küldött sms-ekben terjesztették az újabb megmozdulások hírét: május 1-én Nankingba, május 4-én pedig Pekingbe, Sanghajba és Csungcsingbe szólították a tüntetőket. Május 4-én van az évfordulója egy 1919-es kiáltvány évfordulója, amelyben egy értelmiségi csoport azzal vádolta az akkori kormányt, hogy túlságosan "engedékeny" a külföldiekkel, különösen a japánokkal szemben.

Időközben mintegy nyolcvan japán parlamenti képviselő kereste fel pénteken a tokiói Jaszukuni sintoista hazafias szentélyt, hogy a II. világháborúban elesett japán katonák emléke előtt tisztelegjenek.

A zarándoklat, amelyen az elmúlt években Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök is részt vett, rendszeresen kiváltja Kína és a két Korea haragját, mert a szentély emléket állít az 1945 után a szövetségesek által elítélt számos háborús bűnösnek, köztük Todzso Hideki tábornoknak.

A kínai külügyi közlemény tiltakozásában emlékeztetett arra, hogy a látogatásra olyan pillanatban kerül sor, amikor a kínai-japán kapcsolatok mély válságban vannak a kínaiak által sérelmezett japán történelmi tankönyvek miatt.