Újratárgyalják a német szexkannibál ügyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Túl enyhének találva az alsóbb fokon hozott ítéletet, újratárgyalást rendelt el a német szövetségi bíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki megölt és megevett egy másik embert, az áldozat saját kérésére.

Mind az emberevő gyilkost, mind az áldozatot eltévelyedett nemi ösztönei vezérelték a hátborzongató esetben. A vádlott, a 43 éves Armin Meiwes beismerte, hogy megölt egy berlini számítógépes szakembert, akivel az internet útján ismerkedett meg.

Mivel a nemi eltévelyedés e megdöbbentő esetében maga az áldozat kérte, hogy szexpartnere egyen belőle, a vádlott védői úgy állították be a dolgot a bűnperben, hogy voltaképpen az eutanázia sajátos változatáról van szó. A "kegyes halált" is tiltják a német törvények, de maximum ötéves szabadságvesztést irányoznak elő annak büntetésére.

Az alsóbb fokon eljáró kasseli bíróság nem fogadta el az ügyvédek érvelését, de az ügyészségét sem, amely aljas indokból elkövetett szándékos emberölés tényállását kérte megállapítani, és annak megfelelő büntetés - életfogytiglani szabadságvesztés - kiszabását kérte. A bíróság megállapította az emberölés tényét, de figyelembe vette azt a körülményt, hogy az áldozat maga is kívánta a történteket. Mindennek alapján 2004 januárjában nyolc és fél évi szabadságvesztést szabott ki a vádlottra.

Az ügyész fellebbezett, s a szövetségi bíróság most helyt adott a fellebbezésnek.