Washington karanténba helyezné Észak-Koreát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok olyan biztonsági tanácsi határozattervezet kezdeményezését fontolgatja a The New York Times hétfői száma szerint, amely minden országot felhatalmazna arra, hogy feltartóztassa és átkutassa az Észak-Koreát elhagyó, vagy a kelet-ázsiai országba tartó hajókat és repülőgépeket.

A szállítmányokat azért vizsgálnák át, hogy ellenőrizzék, tartalmaznak-e hasadóanyagot vagy nukleáris technológiai alkatrészeket. A lap amerikai kormányforrásokat idézve megállapítja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy ilyen határozattal gyakorlatilag karanténba helyezné Észak-Koreát. A határozat felhatalmazná az Egyesült Államokat és más országokat, hogy a Koreai-félsziget körüli nemzetközi vizeken feltartóztassák és átkutassák a gyanús hajókat, a légtérben átvizsgálás céljából leszállásra kényszerítsék a repülőgépeket.

A legfontosabb célkitűzés a lap értesülése szerint az lenne, hogy a határozattal politikai hivatkozási alapot adjon Kínának arra, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonja a közös határt, amelyen át élelmiszer és kőolaj érkezik Észak-Koreába. A kínai-észak-koreai határ nyitva áll a hamis pénz, illetve a fegyver- és kábítószer-szállítmányok előtt is, amelyek csempészése a phenjani rendszer legfontosabb keményvaluta-forrását jelenti.

A lap szerint a karantén ötletét a Pentagon és Dick Cheney alelnök stábjának tagjai szorgalmazzák, s nagy vonalakban a több mint négy évtizede John F. Kennedy elnök által Kuba ellen elrendelt blokád mintáján alapul. A lap szerint az ilyen próbálkozás sikere elsősorban attól függ, hogy Kína hajlandó-e teljes mértékben részt venni benne. A The New York Times nem tartja valószínűnek, hogy Kína és Dél-Korea egyetértene a tervezett határozattal.

Mindkét ország részt vesz a hatoldalú (Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Oroszország, Japán és Észak-Korea) konzultációkon, amelyeknek az a célja, hogy rávegyék Észak-Koreát nukleáris fegyverprogramjának a feladására. Washingtonban egyre nagyobb nyugtalanságot kelt, hogy Észak-Korea még mindig elutasítja a visszatérést a tárgyalóasztalhoz, és olyan amerikai sajtóértesülések is megjelentek, amelyek szerint Phenjan az első földalatti kísérleti nukleáris robbantására készülhet. Az amerikai kormány már jelezte, hogy Észak-Korea ügyét a BT elé viszi és szankciókat fog szorgalmazni a phenjani rezsim ellen, ha továbbra sem hajlandó a két éve megkezdett hatoldalú konzultációk folytatására.