Kompromittáló hangfelvételek készültek Putyinról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Leonyid Kucsma volt ukrán államfőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt kompromittáló hangfelvételeket adott át az ukrán kormánynak az emigrációban élő Borisz Berezovszkij orosz milliárdos alapítványa.

A polgári szabadságjogok védelmére létrehozott alapítvány keddi bejelentése szerint 10 CD-n olyan, mintegy 700 órányi hangfelvételt adtak át a kijevi kormánynak, amelyek állítólag Kucsma hivatalában készültek. Alekszandr Goldfarb, az alapítvány igazgatója szerint "ezeknek a felvételeknek már régóta az ukránok kezében kellene lenniük", és az ukrán kormánytól is várható róluk hivatalos bejelentés.

Az egyik hangfelvétel a feltételezések szerint Kucsma és egykori biztonsági főnöke, Leonyid Derkacs beszélgetését rögzítette. Ez utóbbi arról beszél, hogy Németországban Vlagyimir Putyin orosz elnököt kompromittáló dokumentumokat szerzett.

A Der Speigel című német hetilap 2003 májusában megírta, hogy a nevezett dokumentumok a SPAG német cégről szólnak, amelynek Putyin 2000-ig tanácsadója volt, és amely jelentős pénzmosási akciókat hajtott végre egy szentpétervári maffiacsoport érdekében.

A beszélgetés szerint Kucsma arra akarta felhasználni a dokumentumokat, hogy zsarolja velük az orosz elnököt. A felvételeket az ukrán elnöki gárda volt tisztje, Mikola Melnicsenko adta át az alapítványnak, aki Goldfarb szerint 65 ezer dolláros támogatást kapott az anyag CD-re való átírásáért. Melnicsenko azóta politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban.

Április közepén az alapítvány már átadott az ukrán főügyészségnek négy felvételtöredéket, amelyek Georgij Gongadze ellenzéki újságíró 2000-ben történt meggyilkolásával kapcsolatosak. Kucsma elnököt az ukrán ellenzék azzal vádolta, hogy köze volt a gyilkossághoz. Átadták a hangfelvételhez használt magnetofonokat is. Az alapítvány vezetői azt is állították, hogy átadták a kijevi főügyészségnek egy amerikai szakértői vizsgálat eredményét, amely megállapította a Putyinra vonatkozó részlet hitelességét.