Érvénytelenítenék a magyar-orosz atomjegyzőkönyvet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ekozascsita (Ecodefense) orosz környezetvédő szervezet szerdán közölte, hogy továbbra is követeli a magyar kormánytól annak a jegyzőkönyvnek a felbontását, amely lehetővé teszi a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemek Oroszországba szállítását.

Ehhez annak ellenére is ragaszkodik a szervezet, hogy a tiltakozó aktivistái által budapesti őrizetbe vételük után egy órával kézhez kapott hivatalos levél szerint ez a lehetőség csak elméleti.

Mint orosz tévéhíradók is jelentették, Vlagyimir Szlivjakot, az Ekozascsita társelnökét, két sugárbeteg Cseljabinszk környéki aktivistával egyetemben a budapesti rendőrök kedd este szabadon engedték, de szabálysértési eljárásban pénzbírságot róhatnak ki rájuk, amiért engedély nélkül demonstráltak a Parlament előtt, találkozni kívánva Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

"A magyar kormány két hónapon át figyelmen kívül hagyta kérelmeinket, de amint Budapestre érkeztünk tiltakozni, nyomban megjelent a hivatalos válasz" - mutatott rá Szlivjak az Ekozascsita szerdai közleménye szerint, amelyet az MTI moszkvai tudósítójához is eljuttattak.

Az Ekozascsita vezetői március 11-i levelükben kértek személyes találkozót Gyurcsány Ferenctől a csernobili atomkatasztrófa keddi 19. évfordulóján, hogy rábeszéljék annak a (paksi erőmű létesítéséről szóló 1966-os kormányközi egyezményhez fűzött, s a tavalyi magyar EU-csatlakozás előtt két nappal aláírt) kiegészítő jegyzőkönyvnek az érvénytelenítésére, amely nemcsak a kiégett paksi kazetták oroszországi újrafeldolgozását teszi jogilag lehetővé, hanem az ennek során keletkező, különösen veszélyes hulladék végleges elhelyezését is.

"A jegyzőkönyv a Majak újrafeldolgozó üzem körüli cseljabinszki régió radioaktív szemétdombbá változásához vezethet" - mutatott rá a Szlivjak által aláírt levélben az Ekozascsita, amely már korábban is küldött két petíciót a magyar kormányfőnek a sugárszennyezéstől szenvedő térség öt-ötezer lakosa aláírásával: az egyiket Gyurcsány Ferenc múlt szeptemberi beiktatása után, a másikat pedig februári moszkvai vizitje előtt (amikor szintén szerettek volna találkozni vele).

A Szlivjaknak kedden végre átadott hivatalos válaszlevélben Gilyán György, a gazdasági tárca államtitkára hangsúlyozta, hogy a kiegészítő jegyzőkönyv csak elméleti lehetőséget ad a kiégett fűtőelemek Oroszországba szállítására, s a tényleges szállítmányokhoz külön üzleti megállapodások szükségesek.

Az új paksi ideiglenes tároló 50 évre megoldja az elhasznált fűtőelemek problémáját, amelyek végső sorsáról Magyarország később dönthet a nemzetközi megállapodásokban foglalt környezetvédelmi kötelezettségek szigorú betartásával - írta Gilyán György a miniszterelnök nevében Vlagyimir Szlivjaknak.

Az Ekozascsita társelnöke azonban az előzmények fényében kétségbe vonta, hogy a magyar hatóságok végleg lemondtak volna a kiégett fűtőelemek Oroszországba szállításáról, ami 1998-ig a bevett gyakorlat volt.

Az orosz atomenergia-ügynökség mindmáig mit sem tett az akkori törvénymódosítások nyomán leállított utolsó magyar szállítmány Oroszországba jutott részének visszaküldésére, noha az ügyletet 2002-ben az orosz legfelsőbb bíróság is jogellenesnek mondta ki - emlékeztetett Szlivjak, hozzátéve: a 2001-es újabb törvénymódosítás azóta megint lehetővé tette a külföldi nukleáris hulladék behozatalát, amit a 2004. április 29-én aláírt magyar-orosz jegyzőkönyv kihasznált.