Mégis van vészforgatókönyv?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu

Az Európai Bizottságnak - az eddigi hírekkel ellentétben - van elképzelése arra az esetre, ha az Alkotmányos Szerződés megbukik a májusi francia referendumon - derül ki Franco Frattininek, a Bizottság egyik alelnökének, igazságügyi biztosnak az egyik német napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatából.

Frattini szerint a május 29-i francia referendum alkotmányt elutasító kimenetele esetén is lesz lehetőség az együttműködésre a belbiztonság és a védelem terén. Az új alkotmány éppen ezeken a területeken jelentene áttörést, de az olasz biztos szerint szerződés nélkül is megvalósulhat az összehangolt Európa-politika. Frattini ugyanakkor elismerte: a francia elutasítás megakasztaná az európai fejlődés folyamatát. Az alapító tagállam, Franciaország nélkül ugyanis elképzelhetetlen az integráció kiszélesítése, kiteljesedése. Frattini ugyanakkor nem ért egyet azzal a hozzáállással, hogy negatív francia döntés esetén némely tagállam lefújná a honi népszavazást, illetve, hogy az egész ratifikációs folyamatot fel kellene függeszteni. Az igazságügyi biztos szerint ez esetben újra meg kell nyitni az európai vitát, immár a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament bevonásával.

A nyilatkozatban első ízben ismerte el egy vezető EU-politikus az Alkotmányos Szerződés gyengeségeit: Frattini azt mondta, az alkotmány nem biztosít kellő legitimitást az Európai Parlamentnek; ezt a későbbiekben korrigálni kell.

Franco Frattini szólt arról is, hogy Európának közös stratégiát kell kidolgoznia a gazdasági migráció problémájára, egységes bevándorlási szabályokra van szükség. A probléma intézményes kezelésére az EU-biztos az amerikai zöld kártyához hasonló eszközt tudna elképzelni.