Halálos ítélet született a társaira támadó katona ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Halálra ítélte egy amerikai katonai bíróság csütörtökön Hasan Akbar őrmestert, aki az iraki invázió első napjaiban Kuvaitban kézigránáttal támadt saját bajtársaira és megölt két tisztet.

A bíróság szerint a 34 éves amerikai muzulmán katonát vallási gyűlölet sarkallta tettének elkövetésére. Hasan Akbar 2003 tavaszán a 101. légi szállítású  hadosztály kuvaiti táborában 3 kézigránátot gurított bajtársai sátraiba, majd a robbanásokat követő zűrzavarban tüzet nyitott rájuk. Két tiszt - egy százados és egy ezredes - életét vesztette, 14  katona pedig megsebesült.

A katonai főügyész szerint Akbar gyűlölettől vezérelve gyilkolt. Bajtársaira azért támadt rá, mert muzulmán hittársai ellen készültek hadba vonulni. Emlékeztetett Akbar 1997 évi naplóbejegyzésére, amely szerint "élete addig nem lesz teljes, amíg Amerikát el nem pusztítják".

A hadsereg pszichológusa szerint Akbar jogilag beszámítható és tisztában volt tettének a következményeivel, az ügyvédek viszont arra hivatkoztak, hogy védencük bizonyos fokú a paranoiában és a skizofréniában szenved. 

A vádlott az ítélethozatal előtt bocsánatot kért tettéért, amelyet szavai szerint azért követett el, mert úgy érezte, hogy élete veszélyben van és nincs más választása. Az ítéletet automatikusan megfellebbezik. Megerősítése esetén az elítéltet méreginjekcióval fogják kivégezni. A fekete bőrű Akbar a vietnami háború óta az első katona, akit azért állítottak bíróság elé, mert háborúban saját bajtársai életét oltotta ki.