Törökország kész diplomáciai kapcsolatot létesíteni Örményországgal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Törökország kész lenne diplomáciai kapcsolatot létesíteni szomszédjával, Örményországgal, s e folyamattal párhuzamosan együtt kutatni vele az 1915-ös örmény mészárlás eseményeit - erősítette meg pénteken Ankarában Recep Tayyip Erdogan, a török kormány feje.

Törökország 1991-ben, Örményország függetlenné válásakor ugyan elismerte a kaukázusi államot, a népirtás körüli nézeteltérés miatt azonban nem létesült diplomáciai kapcsolat a két ország között. A török-örmény határ 1993 óta le van zárva.

Robert Kocsarján örmény elnök a héten, kedden feltételesen belegyezett abba a török javaslatba, hogy alakuljon szakértői közös bizottság, amely tanulmányozná az örmények elleni mészárlást. Kocsarján ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a két országnak először minden előfeltétel nélkül normális kapcsolatokat kell létesítenie egymással. Megfogalmazása szerint "a különböző témákról" csakis ezt követően tárgyalhat a két ország kormánya által létrehozandó bizottság.

A török miniszterelnök most azt hangoztatta, hogy a kapcsolatok megteremtése függ attól is, hogy mennyire lesz őszinte Jereván hozzáállása az Oszmán Birodalom utolsó éveiben történt események tisztázásában.

Örmény adatok szerint több mint 1,5 millió örmény esett áldozatul a mészárlásnak és a népcsoporthoz tartozók erőszakos kitelepítésének. A török fél 300 ezer örmény halálát ismeri el, de nem hajlandó azt népirtásnak minősíteni.