Róma szerint felelősek az amerikai katonák Calipari haláláért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Felelősek az amerikai katonák Nicola Calipari olasz titkosszolgálati ügynök haláláért - mondta ki a márciusi iraki esetről közzétett hivatalos olasz jelentés, cáfolva ezzel a pár nappal ezelőtt Washingtonban nyilvánosságra hozott, az ügynök megölőit minden felelősség alól felmentő amerikai megállapításokat.

Pontról pontra cáfolja az olasz titkos ügynök bagdadi halálának körülményeiről szóló Pentagon-jelentést az olasz vizsgálók elemzése a keddi római lapok szerint, amelyek kiemelik, hogy az 52 oldalas dokumentum megállapítja: az amerikai katonák "stresszes állapota és tapasztalatlansága", valamint az amerikai ellenőrzőpont előrejelzéseinek hiánya vezetett a március 4-i tragédiához.

A nevezett napon Nicola Calipari olasz titkos ügynök az iraki túszejtők egyhónapos fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt kísérte a bagdadi repülőtérre, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk egy ideiglenes - az amerikai nagykövet esti rendezvényét biztosító - ellenőrzőpontnál. Calipari testével védte Sgrenát, aki csak megsebesült, akárcsak a szétlőtt Toyotát vezető olasz csendőrtiszt. Calipari életét vesztette a sortűzben.

Nincsenek műholdfelvételek?

A római lapok szerint a bensőséges olasz-amerikai szövetségi viszonyra való tekintettel az olasz katonai titkosszolgálat szakértői - akik részt vettek a közös vizsgálóbizottság munkájában - nem használják a "hazugság" kifejezést, de sorra tagadják az amerikai fél által kiszivárogtatott, majd egyoldalúan közzétett jelentés pontjait.

A megállapítás szerint az állítólagos "műholdfelvételek" - amelyek az olasz fél felelőtlenségét hivatottak bizonyítani - aligha létezhetnek, hiszen az incidens napján Bagdadban zuhogott az eső, borult volt az ég. A La Repubblica szerint e tények ismeretében kizárólag "propagandacélokat" szolgál az az amerikai visszavágás - a CBS tv-csatornán megszellőztetett "információ" -, hogy Róma állítólag tízmillió euró váltságdíjat fizetett ki az olasz újságírónő szabadulásáért.

Az amerikaiak tudtak róla?

Olasz lapok szerint a CIA látta el okmányokkal és telefonokkal a túszszabadításon dolgozó olaszokat, így joggal megkérdőjelezhető az a washingtoni állítás, hogy az amerikai fél nem tudott Róma akciójáról. Az amerikai ellenőrzőpontra pedig semmiféle figyelmeztető jelzés nem utalt, így a lövések teljesen váratlanul érték a bagdadi repülőtérre igyekvő olaszokat.

A La Repubblica külön kitér arra, hogy a sortűz helyszínét nem biztosították az amerikai katonák, a nyomok teljesen összekuszálódtak, mire az olasz fél képviselői megérkeztek.

Olasz lapbeszámolók szerint Silvio Berlusconi kormányfő - éppen a szövetségesi viszonyra hivatkozással - mértéktartást kért a Sismi, az olasz katonai hírszerzés jelentése kapcsán az Egyesült Államok bírálatában. Ennek tudható be az is, hogy az olasz jelentés csak jelentős késéssel, hétfőn éjszaka került nyilvánosságra. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyeztet Washingtonnal, és csütörtökön tájékoztatja az olasz törvényhozást az ügyről.