Brit választások: munkáspárti folytatást várnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Helyi idő szerint reggel 7 órakor - közép-európai idő szerint 8 órakor - megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában, ahol 45 millió választó járulhat az urnákhoz 22 óráig. Elemzők a Labour (Munkáspárt) győzelmét várják.

A választások napján közzétett utolsó, átfogó közvélemény-kutatás szerint a nyolc éve hatalmon lévő Munkáspárt az eddiginél kisebb, de továbbra is jelentős, három számjegyű alsóházi többséggel alakíthat kormányt, egymás után immár harmadszor, amire a párt történetében még nem volt példa.
   
Háttér
Nagy-Britannia forma szerint sokpárti demokrácia, de választási rendszere valójában kétpárti. Hosszú évtizedek óta kizárólag vagy a jelenleg is kormányzó Munkáspárt (a pirosak) vagy a Konzervatív Párt (a kékek) nyeri a választásokat. Részletek
A The Times, amely a választási kampány négy hete alatt naponta közölte a Populus közvélemény-kutató mozgó átlagokat számító, úgynevezett "tracker poll" felméréseit, csütörtökön közzétett, az eddigi tendenciákat összefoglaló friss adatsor alapján 37,9 százalékot jósolt a Labournek, 4,1 százalékponttal kevesebbet, mint amennyit a kormányzó baloldal a 2001-es választáson szerzett.
   
Ha ez a jóslat helytállónak bizonyul, Tony Blair kormányfő az utóbbi évtizedek legalacsonyabb szavazatarányával újíthatja meg mandátumát. A legnagyobb ellenzéki erő, a Konzervatív Párt azonban csak 31,7 százalékra számíthat, 1 ponttal kevesebbre a négy évvel ezelőtti eredménynél.
   
A többi országos napilap csütörtöki kiadásaiban megjelent felmérések is hasonló arányokat vetítenek előre, és ez száznál jóval több, valószínűleg 130 főt is elérő munkáspárti többséget valószínűsít a többi alsóházi frakció összlétszámához képest.
   
A Labour a 2001-es választások után 164 fős többséggel alakíthatott kormányt. 
   
A The Times megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a két nagy párt - de elsősorban konzervatívok - táborának lemorzsolódásából a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a Liberális Demokrata Párt húz hasznot; ennek a pártnak a felmérés 21,4 százalékos szavazatarányt valószínűsít, 2,6 százalékponttal többet a 2001-es eredménynél.
   
A csütörtökön közölt előrejelzés szerint a bizonytalanok közül is a többség a Munkáspárt felé hajlik.
   
A vizsgálatot végző cég szerint ugyanakkor a részvételi arány igen alacsony, várhatóan csak 57 százalékos lesz a legutóbbi választásokon mért 59 százalék után, jóllehet már az is a legalacsonyabb részvétel volt az első világháború óta. A kettővel ezelőtti, 1997-es választáson még 70 százalék feletti volt
részvételi arány.