A Fatah nyert a palesztin helyhatósági választásokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom szerezte meg a legtöbb szavazatot a palesztin helyhatósági választások második szakaszában a nem hivatalos végeredmény szerint.

Mahmúd Abbász.
Fatah kontra Hamász
© AP
A palesztin választási bizottság közlése szerint a Fatah a 84 ciszjordániai és gázai övezeti település közül 52-ben győzött, míg fő ellenfele, a Hamász szélsőséges mozgalom 24-ben. Kisebb szervezetek négy önkormányzati tanácsban szereztek többséget, míg négy önkormányzat sorsa nem dőlt el.

A Hamász azt állítja, hogy valójában 34 helyhez jutott. Sok független induló, aki önkormányzati képviselői helyet szerzett Ciszjordániában, a Hamász jelöltje volt, csak biztonsági megfontolásokból nem az iszlámista mozgalom színeiben szállt versenybe – magyarázta az ellentmondást Mahmúd az-Zahar, a mozgalom egyik gázai vezetője, hozzátéve, hogy a Hamász "tiszteletben tartja a választási eredményeket". Bírálta ugyanakkor "az eredmények sebtében való bejelentését, amely zavart okozott".

"Az előzetes eredmények azt mutatják, a Fatah továbbra is a legerősebb és legbefolyásosabb csoport (a palesztin területeken)" – jelentette ki magabiztosan Dzsibríl Radzsúb, a palesztin elnök biztonsági ügyekben illetékes tanácsadója.

Mahmúd Zahar ugyanakkor úgy vélte, "az emberek az iszlám programra voksoltak, az ellenállás, a változás, a reform programjára". A mozgalom azt állította, hogy a gázai övezetben leadott szavazatok 70 százalékát söpörte be. (A választási bizottság adatai szerint a két területen összességében a Fatah a szavazatok 56, a Hamász 33 százalékát szerezte meg.)

Mint elemzők rámutattak, a Hamász valóban komoly fegyvertényként könyvelheti el két népes település, a ciszjordániai Kalkilíja és a gázai Rafah bevételét. A Hamász többséget szerzett még a gázai övezeti Bét Lahíjában és Burejdzsben.

A csütörtöki szavazás volt az utolsó erőpróba a Fatah és a Hamász között két hónappal a parlamenti választások előtt. A 76 ciszjordániai és 8 gázai választókörzetben 2519 jelölt közül választották meg a 906 települési önkormányzati vezetőt. A részvételi arány Ciszjordániában 70, a Gázai övezetben pedig 80 százalékos volt.

Mindössze egy helyről érkezett jelentés erőszakos cselekményről: a gázai övezet középső részén a Hamász hívei tűzpárbajt vívtak rendőrökkel, egy személy megsebesült. Mahmúd Abbász csütörtök este újságírók előtt méltatta "a demokratikus, átlátható szabad légkört, amelyben a választások végbementek".

A helyhatósági választásokat három szakaszban bonyolítják le a palesztin területeken. Az első szakaszt tavaly decemberben és idén januárban tartották Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben, az utolsó a tervek szerint még idén lezajlik.