Bevándorlóbárkák "flottája" kötött ki Olaszországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét lélekvesztőn több mint félezer illegális bevándorló érkezett szerdára virradó éjjel a dél-olaszországi Lampedusára, ahol a helyi menekültközpontban jelenleg is háromszáz, az elmúlt napokban befutott menekült várja, hogy döntsenek sorsáról.

Négy bárkát még éjfél előtt kísértek be a parti őrség és a pénzügyőrség naszádjai Lampedusa kikötőjébe, összesen 379 fővel a fedélzetükön, majd újabb három csónak érkezett, összesen 151 fővel a tuniszi, illetve a líbiai partok irányából.

A menekültek elsősorban afrikaiak, illetve arabok, de egyre jelentősebb az ázsiaiak száma is, akik az elég kockázatos tengeri úton próbálnak bejutni Olaszországba, illetve Itálián keresztül az Európai Unió más országaiba.

A menekültáradat Lampedusára március elejétől egészen októberig tart, ebben az időszakban a Földközi-tenger a kisebb lélekvesztők számára is járható. Tavaly csaknem 20 ezer menekült érkezett Lampedusára, volt hogy naponta több mint ezer.

A Róma és Tripoli közötti megállapodásnak köszönhetően tavaly légi hidat is kényszerültek létesíteni az olasz hatóságok a gazdasági indíttatásból érkező afrikai illegális menekültek visszatoloncolására.