Tömeges letartóztatások Bagdadban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel 300 személyt vettek őrizetbe az amerikai és iraki biztonsági erők Bagdadban abban a nagyszabású razziában, amelynek célja az iraki felkelők tevékenységének felszámolása volt.

Az Irakot megszálló amerikai haderő közleménye szerint a nyugat-bagdadi Abu Graib városnegyedben az iraki hadsereg négy és az iraki rendőrség három zászlóalja végezte amerikai katonák támogatásával a tisztogatást, amely a legnagyobb ilyen hadművelet volt Bagdadban azóta, hogy George Bush amerikai elnök 2003 májusában hivatalosan befejezettnek minősítette a jelentősebb iraki hadműveleteket.

Az éjszakába nyúló, "Kifacsaró játék" (Squeeze Play) fedőnevű hadművelet célját a közlemény abban jelölte meg, hogy a "lehető legkisebbre csökkentsék" az iraki lázadók tevékenységét Bagdad nyugati részén. Az akcióban összesen 285 személyt fogtak el. A gyalogosan, illetve járműveken közlekedő katonák és a rendőrök lezárták Abu Graib egyes részeit, és terroristák búvóhelyei után kutattak. Bagdad e részében iraki ellenállók már számtalan támadást hajtottak végre, nem utolsó sorban az amerikai irányítás alatt a negyedben működő börtön ellen.

A városrészen keresztülhalad a bagdadi repülőtérre vezető út is, amely az iraki főváros egyik legveszélyesebb útja a rendszeres robbantásos merényletek miatt. A hétfő reggeli órákban, mint arról egy iraki rendőrségi jelentés beszámolt, az iraki és amerikai erők tűzharcba is keveredtek a negyedben a lázadókkal és az összecsapásnak több áldozata is volt.

Az amerikai kommünikéből az is kiderült, hogy a nagy razziától függetlenül vasárnap hat rajtaütést hajtottak végre az amerikai katonák Bagdadban, amelynek során 22 feltételezett lázadót vettek őrizetbe, akiktől fegyvereket és hatmillió amerikai dollárt koboztak el.