Őrizetben a baszk Batasuna vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Őrizetbe vették Spanyolországban a Batasuna (Egység) betiltott baszk párt vezetőjét, mert a gyanú szerint támogatást nyújtott a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetnek.

Amint az madridi igazságügyi körökből kiszivárgott, Arnaldo Otegit, aki 8 órával korábban sétált be a madridi bírósági épületbe, csütörtökön reggel bilincsbe verve vitték a spanyol legfelsőbb bíróság fogdájába.
   
A politikus elfogását csütörtökön rendelte el egy vizsgálóbíró, aki azzal gyanúsítja a baszk parlament - mentelmi jogától idén megfosztott - képviselőjét, hogy a Batasuna által üzemeltetett csapszékek bevételeiből segítette az ETA-t. A bíró döntése értelmében Otegi 400 ezer eurónyi óvadék letétele fejében helyezhető csak szabadlábra.
   
Otegi őrizetbe vétele tovább apasztja a reményeket, hogy a spanyol kormány és az ETA tárgyalásokat folytasson egymással a Baszkfölddel kapcsolatos ellentéteik elsimítása végett.
   
A szeparatista földalatti szervezet autóba rejtett pokolgépet robbantott szerdán a spanyol fővárosban, aminek következtében ötvennél is több ember könnyebben megsérült.