Leonardo da Vinci program: már hetvenezren

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Több mint háromezer európai projektet választottak ki megvalósításra a Leonardo da Vinci program keretében, a kedvezményezettek száma megközelíti a hetvenezret.

A szakmai gyakorlati képzés idei költségvetése 120 millió euró, a programok előnyeiből részesülő kedvezményezettek száma öt év alatt a duplájára nőtt. A Leonardo da Vinci program a közös európai munkaerőpiac kialakításához járul hozzá, keretei között a jelentkezők külföldön mélyíthetik el szakmai tudásukat. A programnak köszönhetően a kezdők, egyetemisták, friss végzősök és fiatal dolgozók támogatáshoz jutnak, amelyből külföldön bővíthetik szakmai tudásukat, s a más országban szerzett szakmai képzés európai szinten elismertté válik.

2005-ben a kedvezményezettek mintegy fele (31 ezer személy) kezdő szakmai gyakorlati képzésben részesül, a külföldön töltött időszak három héttől kilenc hónapig terjedően változik; további 12 ezer egyetemista (a kedvezményezettek 20 százaléka) 3-12 hónapot tölt külföldön; 11 800 fiatal dolgozó és végzős 2-12 hónapot tölt külföldi szakmai továbbképzésen.

A program a hasonló munkát végzők tapasztalatcseréjét is támogatja: mintegy 11 ezer HR-menedzser, karrier tanácsadó és nyelvoktató találkozhat más országokban, hasonló területen dolgozó kollégáival, a tapasztalatcsere időtartama 1 hét és 6 hét között váltakozik.

Minden második pályázatra jut pénz

Mintegy 300 ezer személy részesült a Leonardo da Vinci program által kínált támogatásban az utóbbi öt évben. Míg 2000-ben a résztvevők száma 37 ezer volt, mára ennek csaknem kétszerese, 68 ezer. Az idén a pályázó több mint hatezer projektnek csak a felét sikerült támogatni, a rendelkezésre álló 120 millió eurós költségvetésből.

A Leonardo da Vinci programot a résztvevő országok 33 decentralizált országos ügynöksége bonyolítja, értékelik és válogatják a javaslatokat, menedzselik a kiválasztott projekteket, és a programmal kapcsolatos információkat szolgáltatnak.

Az idén januárban életre hívott Europass (szakmai gyakorlati képzési európai útlevél) révén a külföldön szerzett szakképesítést, bizonyos feltételek mellett a kedvezményezett származási országában is elismerik. A programban részt vevők hozzájutnak az Europass részét képező Europass-Mobilitás nevű okirathoz.