Környezetvédelmi intézkedéscsomagot fogadott el az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Az EU-biztosok támogatták az Európai Bizottság környezetvédelmi terveit, annak ellenére, hogy a gazdaság szereplői komolyan tartanak költségeik jelentős növekedésétől.

A hét közepén megtartott vitát az ipar és a zöld szervezetek képviselői egyaránt figyelemmel követték, mert egészséges véleménycserét vártak az ipart képviselő bizottsági elnök, Jose Manuel Baroso és a görög környezetvédelmi biztos, Stavros Dimas között.

A vita arról a hét fontos környezetvédelmi stratégiáról folyt, amelyet a második félévben ültetnének gyakorlatba. A témakörök: a környezetszennyezés, a tengeri környezet, az erőforrások fenntartható felhasználása, a hulladék újrahasznosíthatása, a rovarirtó szerek, a talajminőség és a városi környezet.

Az ipar képviselői nem támogatták a környezetvédelmi csomagot. A nagy európai vállalkozásokat képviselő Unice azért lobbizott, hogy a Bizottság gondolja újra a levegő minőségének javítására irányuló, szerintük túl ambiciózus indítványokat. Ezeknek a javaslatoknak a megvalósítása az Unice szerint vagy irreális, vagy túlzottan nagy befektetést igényel. A Zöldek természetesen üdvözölték a Bizottság döntését.

Az EB elfogadott egy másik tervet is, amely a lisszaboni célok néven ismert gazdasági csomagtervet módosítja. A dokumentum nyolc kulcsfontosságú intézkedést tartalmaz, ezek EU-szinten adnának lökést a gazdaságnak. A terv alapján október közepéig akcióterveket dolgoznak ki a nemzeti gazdaságok segítésére.

Gunter Verheugen iparügyi biztos szerint a térség gazdasági problémáinak megoldását a tagországok teljesítményének javulásától várhatjuk, s a politikus nem titkoltan a három nagy „problémaforrásra”, Franciaországra, Németországra és Olaszországra gondolt. Szerinte Európa jobb helyzetben lenne, ha az említett három ország megoldaná gazdasági növekedési problémáit.