Miről beszélt Orbán Tusnádfürdőn?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azokkal a határon túli szervezetekkel tudunk megfelelően együttműködni, akiknek legfontosabb törekvésük az autonómia elérése – jelentette ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn, Markó Béla RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélése után. A Fidesz elnöke szombaton Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével és Szász Jenővel, az Székely Nemzeti Tanács elnökével is megbeszéléseket tart.

Az MSZP Orbán beszédéről
Orbán Viktor nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon - jelentette ki a szocialista párt szóvivője a Fidesz elnökének tusnádfürdői beszéde kapcsán.
 
Orbán Viktor a XVI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján arról beszélt, hogy a baloldal amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, így tesz a mostani magyarországi baloldal is, amelynek a jövőben nemzeti fordulatot kell végrehajtania. Az ellenzéki pártelnök példaként említette Kun Bélát, a Rákosi-korszak vezetőit és azokat, akik 1956-ban leverték a forradalmat. Orbán szerint ugyanígy rontott rá saját nemzetére a kettős állampolgárság ügyében a nem mellett állást foglaló magyar baloldal. Erre a baloldalra azonban szükség lesz a jövőben a nemzeti egység megteremtése szempontjából - hangsúlyozta a szónok.
 
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint  érdemes emlékezni azokra a jobboldaliakra, akik Gömbös Gyula és Horthy Miklós kultuszát ápolják a mai magyar politikában. Ezek az erők rontottak rá december 5-ét megelőzően az erdélyi egységes magyar politikai érdekképviseletre. Ezek az erők törtek rá a nemzetre akkor is, amikor december 5-ét megelőzően szélsőjobboldali szervezet aláírásgyűjtési akciója mellé álltak a kettős állampolgárság érdekében. Ugyanakkor kormányzati időszakukban Orbán Viktor vezetésével elutasították a kettős állampolgárság gondolatát a határon túli magyar szervezetek vezetői előtt - mondta Nyakó.
„Eddigi kapcsolatunk közös elvi alapjaikat a jövőre is át akarjuk vinni, ezek közé tartozik az autonómia és a megfelelő fejlesztési régiók kialakításának kérdése" – mondta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra ellátogató Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.  

„Az autonómia a most széthúzó politikai erők közös célja lehet” – mondta Orbán. A jelenlegi rossz struktúrákat úgy kell átalakítani, hogy a magyarok is megtalálják számításaikat – mondta a fejlesztési régiókkal kapcsolatosan Orbán, aki hangsúlyozta, támogatják az RMDSZ-t egy jobb regionális struktúra kialakításában, hiszen az okosan megszabott fejlesztési régiók az autonómia gazdasági alapját képezhetik.

„Ez nem etnikai kérdés, történelmi, földrajzi és gazdasági szempontból is a mostaninál okosabb rendszert kell kiharcolni. Ha a román állam fenntartja a jelenlegi régiókat, nem jut hozzá a szükséges uniós forrásokhoz. A csatlakozás után azonban már sokkal nehezebb lesz a régiók szerkezetét megváltoztatni” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A bajok nem politikai természetűek, hanem sokkal mélyebb gyökerük van, ilyen a drámai népességfogyás, a csökkenő kulturális nívó valamint a gazdasági helyzet – mondta Orbán a szórványkérdéssel kapcsolatosan. A pártelnök úgy véli, az elmúlt években zátonyra futott a nemzetegyesítés ügye. „Nem szabad ejteni a kettős állampolgárságot, ugyanis a szórványmagyarság számára ez az egyetlen megoldás. A bizonytalan csatlakozási folyamattól ezzel lehet megmenteni a magyarokat” – véli a volt miniszterelnök.

A találkozón szóba került az észak-erdélyi autópálya ügye is, amellyel kapcsolatban Orbán a támogatásáról biztosította az RMDSZ vezetőjét. „Az alapvető nemzetpolitikai kérdésekben egyetértünk, ez pedig jó alap a jövőbeni szoros együttműködéshez” – mondta Markó Béla. Az autonómia ügyének képviseletéhez minden szervezetre szükség van. A továbbiakban pedig a szövetségnek is úgy kell politizálnia, hogy lehetővé tegyék mindenki beállását a közös ernyő alá – fűzte hozzá Markó.