Kisebbségi kormány alakul Bulgáriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kisebbségi kormányt alakítottak a bolgár szocialisták, akik egy török nemzetiségi párttal léptek szövetségre. A partnerként számításba vett centristák nem léptek be a kormányba, s ezzel ingatag belpolitikai helyzet alakult ki az országban.

Szergej Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt vezetője bejelentette, hogy az ő pártja 13, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért nevű, a török kisebbségre támaszkodó párt öt minisztert delegált a kabinetbe.


Sztanisev azért kényszerült rá, hogy kisebbségi kormányt alakítson, mert az eddig hatalmon lévő centristák - akiket Szimeon egykori uralkodó vezetett kormányfőként - nem voltak hajlandók belépni egy szocialisták vezette kormányba, hanem azt hangoztatták, hogy ellenzéki pártként kívánják tiszteletben tartani választási ígéreteiket és megőrizni Bulgária európai orientációját. Nem zárták ki azonban, hogy párbeszédet folytatnak a kormánypártokkal "a nemzeti érdekű kérdésekről".
   
A belpolitikai helyzet ezzel ingataggá vált, miközben Bulgáriának végre kell hajtania az európai uniós tagsághoz megkövetelt reformokat, hogy januártól befogadják a közösségbe.