Újabb "magyarverésről" adott hírt a VMSZ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyosan megvertek Újvidéken két magyar fiatalt - az újabb "magyarverésről" a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) helyi szervezete tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A párt szerint a "súlyos testi sérülésekkel járó magyarverés" szombat éjjel történt az újvidéki Bela Ladja vendéglőnél. Az éttermet elhagyó két magyar fiatalt hátulról megtámadta négy, számukra ismeretlen, szerb nyelven beszélő személy. A VMSZ szerint csak azért támadták meg őket, mert magyarul beszéltek.

Az egyik magyar fiatal eszméletét vesztette, a másiknak pedig súlyos testi sérüléseket okoztak, az illető állkapocstöréssel az újvidéki kórházba került. A támadást jelentették a rendőrségen, a hatóságok elvégezték a helyszínelést.

A VMSZ újvidéki szervezetének elnöksége közleményében a leghatározottabban elítélte a két magyar fiatal súlyos bántalmazását, amelynek egyetlen oka az volt, hogy magyarul beszéltek. A párt követeli a tettesek mielőbbi felkutatását és méltó megbüntetésüket, mert - olvasható a közleményben - "csak így lehet megállítani a magyarok elleni támadásokat, amelyek az utóbbi hónapokban mind gyakoribbak lettek".

Másfél hónap leforgása alatt ez a harmadik olyan eset a Vajdaságban, amelynek a kárvallottak magyar nemzetisége volt vagy lehetett az oka. Május végén a Szabadka melletti Palicson megvertek két magyar fiút: a sértettek azt állították, hogy magyar beszédük miatt támadtak rájuk, de a rendőrség ezt állítólag nem vette jegyzőkönyvbe. Az incidens egy nappal azután történt, hogy bezárt Palicson a Szili Katalin magyar és Predrag Markovic szerb parlamenti elnök által megnyitott első szerb-magyar toleranciatábor.Két hétre rá Temerinben vertek meg két magyar fiatalt, mert magyarul beszéltek. Ez volt talán az első eset, amikor a rendőrség hivatalos tájékoztatójában utalt arra, hogy nemzeti színezete lehetett az incidensnek. Mindkét esetben szinte azonnal előállították a tetteseket, és kihágás miatt vonták felelősségre őket