24 órányi levegőjük van az elsüllyedt orosz tengerészeknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsüllyedt egy orosz katonai mélytengeri kutatóhajó, fedélzetén hét tengerésszel Kamcsatka közelében, a mini-tengeralattjáró belsejében még 24 órára elegendő levegő és elektromos áram van - közölte egy katonai illetékes.

A katonák megkezdték a mentési munkálatokat a Berezovi-öbölben megfeneklett jármű kiemelésre - közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

A mélytengeri kutatóhajó szerdán süllyedt el, de csak másnap fedezték fel a balesetet.  A fedélzeten mindenki rendelkezik egyéni légzőkészülékkel is. A víz- és étkészlet öt napra elegendő. Más források szerint az orosz csendes-óceáni flotta mini-tengeralattjárója csütörtökön hajtott végre merülést az egyik kamcsatkai öbölben, amikor beleakadt egy ismeretlen tárgyba, és nem tudott többé a felszínre emelkedni. Katonai szakértők szerint a kutatóhajó valószínűleg egy tenger mélyén fekvő kábelbe vagy elsüllyedt halászhajóba akadt bele.

A 13,5 méter hosszú, 5,7 méter magas kutatóhajó térfogata 110 köbméter. A Berezovi-öbölben feneklett meg, mintegy 190 méter mélyen, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól 70 kilométerre. Mivel a hajó túlságosan mélyen van ahhoz, hogy a tengerészek maguktól a felszínre ússzanak, a haditengerészet kilenc hadihajót vezényelt a szerencsétlenség körzetébe a mentés előkészítésére - közölte az orosz Csendes-óceáni flotta szóvivője.

A szóvivő hozzátette, Oroszország az amerikai haditengerészethez fordult segítségért. Pénteken délelőtt a japán tengerészet négy hajója is elindult a Kamcsatkai-félsziget felé, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a jármű legénységének kimentéséhez. A jelek szerint Moszkva tanult a Kurszk  öt évvel ezelőtti tragédiájából. Akkor a robbanás következtében mozgásképtelenné vált tengeralattjáró 118 főnyi legénységét az orosz hatóságok saját erővel akarták kimenteni, ám kísérleteik kudarcba fulladtak. Mire napok múltán hajlandók voltak elfogadni külföldi segítséget, a tengerészeket már csak holtan tudták a felszínre hozni.