Merényletben meghalt a Srí Lanka-i külügyminiszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ismeretlen merénylő pénteken rálőtt Lakshman Kadirgamar Srí Lanka-i külügyminiszterre a szigetország fővárosában, Colombóban. A 73 éves politikus a kórházban belehalt sérüléseibe.

A miniszter, akit szigorúan őrzött rezidenciája közelében támadott meg az ismeretlen merénylő, a fején sérült meg. Kórházba szállították, ahol négy sebész küzdött az életéért több mint egy órán át, mindhiába. Mint hivatalos forrásból közölték, a Srí Lanka-i kormány egyik leginkább védett tagja, a közel száz testőr által őrzött Kadirgamar hazafelé tartott, amikor az orvlövész leterítette.

A többségében szingalézek lakta Srí Lanka tamil keresztény külügyminisztere – Csandrika Bandanaraike Kumaratunga bizalmasa – ellen olyan időszakban követtek el merényletet, amikor ismét kiéleződőben van a feszültség a colombói kormány és a tamil lázadók között. Utóbbiak azzal fenyegetőznek, hogy újraindítják a két évtizeden át tartó polgárháborút, amiért az ország keleti részén az utóbbi időben kiújult az erőszak. A harcok kirobbantásával a kormány és a lázadók egymást vádolják.