Nem akart öngyilkos lenni a merénylő, inkább hazament

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy szaúd-arábiai férfi, aki harcolni szeretett volna Irakban, félúton visszafordult, mert nem vállalta az öngyilkos merénylő küldetését - jelentette az al-Vatan című szaúdi-arábiai napilap.

A 22 éves "iraki önkéntes" egyik barátjától kapott egy szíriai telefonszámot, amelynek tulajdonosa mudzsáhidoknak, a "hit szent harcosainak" kiközvetítésével foglalkozott. A jövőbeli harcos ezután júliusban Damaszkuszba repült. Ott találkozott a "mudzsáhidközvetítővel", aki azt mondta neki, hogy szárazföldi úton, hamis papírokkal viszik majd Irakba, s ott egy "emír" parancsnoksága alá fog tartozni.

Amidőn a fiatalember a "közvetítőnek" kijelentette, hogy jóllehet valóban a "hitetlenek" ellen kíván küzdeni, nem készült fel az öngyilkos merénylők áldozatára, a szír közölte vele: "Ennek eldöntése nem a te akaratodtól függ!" A szaúdi "harcosjelölt" erre elhatározta, hogy visszatér hazájába.

Szakértők becslése szerint sok száz szaúdi csatlakozott Irakban terrorcsoportokhoz. Közülük legtöbben Szírián keresztül jutnak el úti céljukhoz. Az al-Vatan úgy tudja, hogy a Szaddám-rendszer bukása óta a szaúdi-iraki határon összesen csak 63 olyan vallási fanatikus szaúdit tartóztattak fel, akik megkíséreltek harcosként bejutni Irakba.