Tiltakozás a japán delfinmészárlás ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 30 ország – köztük Magyarország – környezetvédői tiltakoznak szombaton a japán nagykövetségek és konzulátusok előtt békésen az ellen, hogy Japánban, Taidzsi városka közelében évente mintegy húszezer delfint mészárolnak le.

A francia One Voice, a kaliforniai Earth Island Intstitute és a japán Elsa Natural Conservancy elnevezésű környezetvédő szervezet közösen indított kampányt Mentsük meg a taidzsi delfineket! címmel. A japán városka partjai előtt október elején kezdődik a delfinvadászat, mivel a tengeri emlősök húsát szívesen fogyasztják a japánok. Ilyenkor a halászok vasrudakkal kalapálva keltenek zajt, amelytől pánikba esnek a delfinrajok.

Beterelik az állatokat az öbölbe, és ott szigonyokkal és késekkel legyilkolják őket. A vadászaton mellesleg be is fognak palackorrú delfineket, amelyeket nyugati trénerek, kereskedők vásárolnak meg. Konkrétan úgy zajlik ez, hogy a befogott példányokat kötelekkel a partra vonszolják, s ott döntenek sorsuk felett: amelyik nem kerül a világ valamelyik delfináriumába, azt leölik.

A kegyetlen vadászat fő célja azonban a delfinhús megszerzése, és mivel ez Japánban keresett portéka, számos tengerparti településen ez a megélhetés jelentős forrása, s kulturális hagyományok is kötődnek hozzá. Mindeddig a japán kormány is partner volt a kegyetlenkedések tűrésében és leplezésében. Idén 30 országban – köztük Magyarországon – várnak a kampány szervezői békés tüntetőkre a japán nagykövetségek és konzulátusok előtt, mert azt remélik, hogy a nemzetközi közvélemény hangos tiltakozásával talán jobb belátásra lehet bírni a japán hatóságokat.