Akció a Krumovica, a "bolgár Verespatak" megmentéséért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Görög, török és bolgár környezetvédők és helyi hatóságok közösen lépnek fel egy kanadai cég által Bulgáriában tervezett aranykitermelése ellen, amelyet ökológiai katasztrófának minősítenek.

A Dundee Precious Metals nevű kanadai cég a Bulgária déli részén lévő Krumovgrad térségében évi 130 ezer uncia arany kitermelésére alkalmas bánya megnyitását tervezi. Nagyszabású mozgalom bontakozott ki a projekt ellen - ebben részt vesz a város polgármesteri hivatala, három nemzetközi környezetvédő szervezet (Green Balkans, Bankwatch és Bird Life), a görög és a
török bányafigyelő szolgálat, valamint két határmenti görög prefektúra.
   
Ciános technológia -
Szennyezés fenyeget
Akárcsak a romániai Nagybánya meddőhányóiból, vagy Verespatak tervezett létesítménye esetében, a bulgáriai aranybányában is ciánnal nyernék ki a nemesfémet, és a környezetvédők attól tartanak, hogy ennek következtében mérgező vegyianyag juthat a közeli Krumovica folyóba. A Krumovica a görög Ardasz folyóba ömlik, az pedig az Évrosz görög-török határfolyóba, így három országot is érinthetne egy esetleges szennyeződés.

   
A kanadai cég illetékese, Lawrence Marsland úgy nyilatkozott, hogy a bolgár kormánynak beterjesztett környezettanulmány tiszteletben tartja az európai normákat és törvényeket, és a Dundee meghívta a tanulmány vitájára azokat is, akik ellenzik a tervet.
   
A környezetvédők szerint az 1994-ben aláírt Espoo nemzetközi egyezmény értelmében a bolgár kormányon kívül a görögnek és a töröknek is beleszólása lehet a döntésbe. A görög kormány azonban már egyetértését nyilvánította a kanadai tervvel, annak ellenére, hogy az ellen augusztusban tiltakozott Krumovgrad polgármesteri hivatala, szeptemberben pedig Évrosz és Rodope görög prefektúrák vezetősége.
   
A görög tiltakozók kijelentették: "Nem akarjuk magunkat kitenni egy olyan környezeti katasztrófának, mint amilyet 2000-ben a (Tiszán és a) Dunán okozott a nagybányai tárolótóból kijutott mérgező anyag. Nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön az Évroszon!