Ötös fokozatúra erősödött a Wilma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A több napja tartó heves esőzések okozta sárlavinák tíz emberéletet követeltek Haitin. A trópusi vihar a Mexikói-öböl felé vette az irányt és ötös fokozatúra erősödött.

A amerikai országos hurrikánfigyelő központ számításai szerint a Wilma szombatra éri el Floridát, amely tavaly négy hurrikánt élt át, idén pedig a Dennis, a Katrina és a Rita pusztítását szenvedte el. A Wilma az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon huszonegyedik trópusi vihara és tizenkettedik a hurrikánok sorában.

A több napja tartó heves esőzések okozta sárlavinák tíz emberéletet követeltek Haitin. Az előrejelzések szerint a Wilma várhatóan megkíméli New Orleanst és Mississippit, ahol augusztusban a Katrina több mint 1200 emberéletet követelt, és 30 milliárd dollárt meghaladó károkat okozott. A Wilma várhatóan elkerüli a Mexikói-öböl kőolajipari létesítményeit is.

Szerdára virradóra a hurrikán központja 285 kilométerre délre volt a Kajmán-szigetek főszigetétől, a Nagy-Kajmántól és 13 kilométer/órás sebességgel haladt előre, ahonnan várhatóan északnyugatnak fordul.

Riadókészültséget léptettek életbe a Kajmán-szigeteken, Kuba egy részén, a mexikói Yucatán-félszigeten és Honduras partvidékén. Hondurason 10 ezer ember evakuálására készültek fel. Kuba nyugati részén pedig több mint ötezer embert költöztettek ki, az országban a két napja tartó esőzések miatt árvizek és sárlavinák alakultak ki Guatánamo, Santiago és Granma tartományokban.

A Florida Keys szigetcsoporton várhatóan csütörtökön szólítják fel távozásra a látogatókat, és pénteken 80 ezer helybeli lakost evakuálnak.