Iránban már nem akarják letörölni Izraelt a térképről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Irán elfogadhatatlannak nevezte szombaton az ENSZ BT elítélő nyilatkozatát, amelyet a testület Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „Izraelnek a térképről való letörlésére” vonatkozó kijelentése után adott ki. Egyúttal leszögezte, hogy nincsen szándékában Izraelt megtámadni.

„Elfogadhatatlan a Biztonsági Tanács nyilatkozata, amelyet a cionista rendszer diktált, hogy elfedje bűneit és a valóságról fordított képet adjon” – áll a teheráni külügyminisztérium közleményében, amelyet az IRNA hivatalos iráni hírügynökség idézett.

Az iráni külügyminisztérium feltette a kérdést: miért nem ítéli el a BT azt, hogy az Egyesült Államok és Izrael katonai akciókkal fenyegeti Iránt, amely ugyancsak az ENSZ tagállama, sem pedig az izraeli "terrorista" rendszer bűneit?

Ugyanakkor a közlemény leszögezte: Iránnak nincsen szándékában Izraelt megtámadni, tiszteletben tartja az ENSZ chartájában vállalt kötelezettségeit, ezért, ahogyan korábban sem, a jövőben sem fenyeget erőszakkal, és nem is alkalmaz erőszakot egyetlen más ország ellen.

A teheráni kommüniké emlékeztetett az Iráni Iszlám Köztársaságnak a palesztin kérdésre vonatkozó elvi álláspontjára, mely szerint a cél nem Izrael megsemmisítése, hanem „a palesztin föld megszállásának vége, minden palesztin menekült hazatérése, népszavazás tartása, és egy demokratikus palesztin állam létrehozása, amelynek al-Kudsz (Jeruzsálem) a fővárosa."