Újabb milliárdokat kap Pakisztán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Összesen több mint öt milliárd dollár támogatásra számíthat a földrengés sújtotta Pakisztán. Az erről döntő nemzetközi konferencián 50 ország vezetői mellett bankok és multinacionális vállalatok is részt vettek.

Természeti csapás

Október 8-án a Richter-skála szerint 7,6-os erejű földrengés tarolta le Pakisztán északi részét, Kasmírt. A mintegy 30 ezer négyzetkilométernyi területet elpusztító természeti csapás több mint 73 ezer halottat követelt, és több mint hárommillió ember vált földönfutóvá. Az újjáépítés költségei 5,2 milliárd dollárra tehetőek, de ennek az összegnek kevesebb mint felére rúgtak a nemzetközi felajánlások a múlt héten. A mostani ígéretek eredményeként 5,4 milliárd dollárra számíthat Pakisztán.

A földrengés sújtotta Pakisztán további három milliárd dollár támogatásra kapott ígéretet a szombaton Iszlámábádban tartott nemzetközi megajánlási konferencián, ahol Kofi Annan ENSZ-főtitkár kért „példátlan méretű támogatást” egy „példátlan méretű katasztrófára” válaszul.

Az iszlámábádi konferencián, amelyen több mint 50 ország, tucatnyi nemzetközi pénzintézet és féltucat multinacionális vállalat képviselői vettek részt, az Ázsiai Fejlesztési Bank és a Világbank tapsot kapott fejenként 1-1 milliárd dolláros felajánlásáért. (Ezeknek nagy részét kedvezményes hitel formájában veheti igénybe Pakisztán.)

Az Iszlám Fejlesztési Bank megduplázta, félmilliárd dollárra emelte az infrastruktúra újjáépítéséhez felajánlott támogatását. Az Egyesült Államok 156 millió dollárról 510 millióra emelte felajánlásának összegét, ebből 300 millió dollár készpénz, 100 millió pedig magánadományokból gyűlt össze. Az Európai Unió 110 millió, EU - tagállamok pedig további 200 millió dollárt ajánlottak fel. Japán néhány százmillió dollárt ígért kölcsönök és adományok formájában, de pontosabb számot nem közölt.

A pakisztáni elnök arra is felhasználta a konferenciát, hogy ismét a kasmíri probléma megoldására buzdítsa Indiát. „Oldjuk meg együtt a kasmíri problémát egyszer s mindenkorra”- jelentette ki Pervez Musarraf. Szavai szerint a földrengés nyomán egyedülálló esély nyílt a pakisztáni-indiai kapcsolatok javítására, és azt ki kell használni.