Tálib lázadók elraboltak egy indiai mérnököt Afganisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tálib gerillák elraboltak szombaton egy indiai útépítő mérnököt a dél-afganisztáni Nimrúz tartományban. A tálib lázadók által bejelentett emberrablás hírét az afgán belügyminisztérium szóvivője megerősítette vasárnap. Közölte, hogy az indiai mérnököt autójából rángatták ki a tálibok, s vele együtt elhurcolták a sofőrt és két testőrt. Ők hárman afgán állampolgárok.

Az utóbbi egy év alatt tálibok több olyan indiai és török mérnököt ejtettek fogságba, akik Dél-Afganisztánban útépítéseken dolgoztak. Egy török szakembert meg is gyilkoltak, a többieket feltehetően váltságdíjért cserébe szabadon engedték. Legutóbb augusztus 31-én egy brit útépítő mérnököt raboltak el és gyilkoltak meg Faráh tartományban, holttestét három nappal később találták meg.

A dél-, délnyugat-afganisztáni tartományokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta, különösen a Kandahárt és Herátot összekötő út mentén a kormányellenes lázadók, valamint a csempészettel foglalkozó bűnbandák támadásainak következtében. A héten Kabulban és Dél-Afganisztánban öngyilkos merényletek sorát hajtották végre tálibok.

Mintegy húszezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, tálib harcosok és iszlámista szövetségeseik, olyanok, mint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet tagjai után kutatva. Az idei év eleje óta közel 1500 ember, elsősorban tálib lázadó vesztette életét fegyveres összecsapásokban.