Az Európa Tanács 31 repülőutat vizsgál a CIA-börtönök ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Harmincegy gyanús repülőutat vizsgál az utóbbi néhány évre visszamenőleg az Európa Tanács különmegbízottja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos kelet-európai börtöneinek ügyében.

Az Európa Tanács jogi bizottságának keddi párizsi ülésén ismertetett első jelentésből kiderült, hogy Dick Marty műholdfelvételeket is megpróbál beszerezni egy-egy gyanúba került romániai és lengyelországi légikikötőről.

A svájci megbízott a New York-i székhelyű Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezettől kapott lista alapján fordult részletekért az európai légiforgalmi irányító szervezethez, a brüsszeli Eurocontrolhoz 31 repülőgép útjával kapcsolatban, amelyeket állítólag rabszállításra használtak a CIA-hoz közvetlenül vagy közvetetten köthető vállalkozások.

Az Európai Unió spanyolországi műholdközpontjától felvételek átadását kérte olyan romániai és lengyelországi létesítményekről, amelyeket a Human Rights Watch a titkos börtönök lehetséges helyszíneinek tart: név szerint a romániai Kogalniceanu légi támaszpontról és a lengyelországi Szczytno-Szymany légikikötőről.

Marty jelentésében további repülőtereket is felsorol, amelyeket befogadóképességük alapján a CIA igénybe vehetett ilyen célokra, Palma de Mallorca (Spanyolországban), Lárnaka (Cipruson) és Shannon (Írországban) is a listán van. Candido Conde-Pumpido spanyol főügyész kedden úgy nyilatkozott, hogy vizsgálódásai nyomán nem akadt bűncselekményre utaló adatra.

Egyelőre nincs bizonyíték a titkos börtönök létezésére - ismerte el Marty, akinek jelentését a jövő héten hozzák nyilvánosságra, de több nyomnak is utána akar járni, többek között "repülőgépek gyanúsan ismétlődő mozgásainak".

Nem feltétlenül nagy börtönökben kell gondolkodni - tette hozzá -, hanem csak olyan helyiségekben, ahol egy vagy két zárkát alakítottak ki. Hangsúlyozta, hogy vizsgálódása nem "Amerika elleni keresztes hadjárat", az Európa Tanácsnak azonban erkölcsi kötelessége, hogy végére járjon a vádaknak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjainak fenntartott titkos CIA-börtönökről szóló első információkat a The Washington Post közölte november 2-i számában. Másnap a Human Rights Watch bejelentette: bizonyítékai vannak arra, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket Afganisztánból Lengyelországba és Romániába szállították vallatásra.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése november 7-én bízta meg a svájci szenátort, hogy derítse ki a titkos fegyintézetekről szóló beszámolók valóságtartalmát.