Állítólag Finnországban is járt a CIA fegyencjárata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Finnországban szintén leszállt átutazóban egy repülőgép, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szélsőséges muzulmán terroristák szállítására használt - írta szerdán egy finn napilap.

A Borgaabladet szerint egy, az Egyesült Államokban bejegyzett, négymotoros Lockheed C-130 Hercules típusú repülőgép 2003. május 16-án szállt le Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtéren, öt héttel Szaddám Huszein iraki diktátor bukása után, majd folytatta útját Stockholm felé.

A gépet Montana szövetségi államban jegyezték be N8213G számon. Oldalán Prescott felirat állt. Amerikai lapértesülések szerint a Prescott Support cég szállította a CIA foglyait. Az amerikai hírszerző ügynökséget azzal gyanúsítják, hogy ilyen gépekkel szállított a terrorellenes harc keretében őrizetbe vett személyeket olyan országokba, ahol megkínozhatták őket.

Több európai ország - így Spanyolország, Norvégia, Dánia - kormánya vizsgálatot indított vagy magyarázatot követelt Washingtontól a gépek területükön való állítólagos tartózkodása miatt.

A finn hatóságok eddig tagadták, hogy akár egyetlen foglyokat szállító amerikai gép is leszállt volna Finnországban. Egy külügyi szóvivő a lapjelentés kapcsán azt közölte, hogy nem áll módjában megerősíteni a Borgaabladet értesüléseit. 

Finnország, amely nem tagja a NATO-nak és katonailag el nem kötelezett ország, nem vett részt az iraki háborúban, amelyet ENSZ-megbízatás híján ellenzett. A finn polgári légi közlekedési hatóságok szerdán megerősítették a repülőgép leszállását, de kizárták azt a feltételezést, hogy utasokat szállított volna.